A Fidesz hatalmi tébolyának újabb fejezete látott napvilágot: törvénytervezet született a kormány iránti lojalitásról. Mivel az ehhez hasonló jogszabályok sokak számára csak a történelemkönyvek önkényuralmi rendszereket bemutató fejezeteiből ismerősek, az iskolapadot pedig jónéhányan elhagyták már, nem árt röviden felidézni, miről is van szó.
A diktatúra egyik velejárója, hogy fél. Fél a saját létjogosultságát megkérdőjelező gondolatoktól, fél attól, hogy a vele szemben megnyilvánuló elégedetlenség egyszer elsöpri az útból. Éppen ezért nem tűr meg semmilyen kritikát, nem tűr el semmilyen rendszerellenes megnyilvánulást. Aki mégis arra vetemedik, hogy nemtetsző véleményt fogalmaz meg róla, vagy akár csak ennek a gyanúja merül fel vele szemben, azt a hatalom ellehetetleníti, likvidálja. Állandó megfigyelés, besúgóhálózat, szorongás, depresszió. Megérkeztünk 2011 Magyarországára!
Hibát hibára halmozó politikája következtében a narancsdiktatúra fél. Ennek jeleként a lojalitás-törvénytervezet megtiltja a rendvédelmi dolgozóknak és a köztisztviselőknek, hogy akár a munkahelyükön, akár a magánéletben (!) negatív kritikával illessék az Orbán-kormányt. Aki mégis veszi magának a bátorságot, az végkielégítés nélkül elbocsátható, s örökre száműzhető a pályáról. A sikeres tisztogatás érdekében a javaslat attól sem riad vissza, hogy a legsötétebb Rákosi-korszakot visszaidézve arra biztassa az állampolgárokat, bátran tegyenek feljelentést, ha valakiről tudják, vagy tudni vélik, hogy, esténként a kifizetetlen számlákat nézve, kritikával illeti a kormány gazdaságpolitikáját.
Nem kell hozzá történésznek lenni, hogy tudjuk, minden totalitárius rendszer alappillére a lojális erőszakszervezet és az alázatos hivatalnokrendszer. A számos egykori MSZMP-s politikust felvonultató Fidesz tapasztalati úton tudja, a diktatúra ezen pilléreire építve még a népszerűtlen politika is képes egy ideig konzerválni saját magát. Látván saját népszerűségvesztését, a kormánypárt megpróbálja hát alkalmazni a pártállami idők bevett sémáját: megtörni, lelkileg megnyomorítani, uralni az egzisztenciálisan végletekig kiszolgáltatott magyar társadalmat.
S eközben csak azt felejti el - pedig nagy igazság - hogy előbb-utóbb minden diktatúra felfalja önmagát!
A Jobbikra ezekben az időkben szokatlanul súlyos történelmi teher nehezedik, mert a küldetés Magyarország megmentése, szinte egyedül a megveszekedett, káoszba fordult világ ellenében.
Szegedi Csanád
EP-képviselő, a Jobbik alelnöke