Évek, sőt évtizedek óta gondolkodom azon, hogy miért nyalnak be politikusaink olyan mélyen ellenségeink, eufemisztikusabban, ellenfeleink hátsójába, hogy azoknak már a homlokát belülről csiklandozzák nyelvükkel.
December elseje nekünk, magyaroknak gyásznap. Akkor is az, ha egyesek szerint a történelem kerekét már nem lehet visszafordítani. Akkor is az, ha a szomszédainknak rendelt román néppel valóban fel lehet fedezni némi sorsközösséget, abból a szempontból, hogy a globalizáció ugyanúgy pusztít mindannyiunkat.
Ez azonban nem jogosít fel egy magyar politikai vezetőt sem arra, hogy Erdély elcsatolását ünneplő románoknak – testvérnek nevezve őket – jó ünneplést kívánjon. Annál is inkább, mert semmi sem kötelezi erre Tőkés Lászlót. Legalábbis semmi olyan, amiről mi, egyszerű halandók és nem mellesleg szavazók tudnánk.
Tőkés László viszont nem teheti meg, hogy az erdélyi magyarok százezreinek okozzon csalódást. Nem is oly rég még ő volt az utolsó mentsvára azon magyarok tömegének, akik az RMDSZ-ből kiábrándulva, Szász Jenő pártjában csalódva új megoldásokat kerestek az erdélyi magyar jobboldal feltámasztására. A Tőkés által jegyzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, majd az általuk bejegyzett harmadik erdélyi magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt sokak számára utolsó szalmaszálnak tűnik, abban a tekintetben, hogy belőlük lesz végre érdemi érdekképviselet, az RMDSZ megalkuvó politikáját felváltó valódi értékelvű politizálás.
Nos, ma, 2011. december elsején már kijelenthetjük: ez nem jött össze. Akárcsak a Markó Béla által vezetett alakulat, az RMDSZ, 2002. december elsején a Kempinskiben, később Szász Jenő a bukaresti elnöki palotában, ma Tőkés László is megtette azt, amit eddig ő is elítélendőnek tartott. Koccintott egyet a románokkal. Virtuálisan ugyan, de tartalmilag mégiscsak ugyanaz. Sőt talán annyival súlyosabb a helyzet, hogy az ex-püspök láthatóan nem fogta fel, hogy mit jelent személye sok erdélyi magyar számára.
Eddig a reményt jelentette, mostantól a – ki tudja hányadik – csalódást.
Felfalusi Ágnes - Kuruc.info