Fuád Tuvvál jeruzsálemi római katolikus pátriárka a Betlehemben celebrált éjféli szentmisén a palesztin-izraeli válság megoldására egyértelmű politikai üzenetet küldött a világnak, ám a Kossuth Rádió izraeli tudósítója csak az arab vezetőknek szóló főpásztori figyelmeztetést közvetítette, míg a helyszínen levő Semjén Zsolt csak a lelkekben épült falak ledöntésének szükségességéről hallott.

Fuád Tuvvál jeruzsálemi latin pátriárka
Fuád Tuvvál, jeruzsálemi római katolikus pátriárka elődjeihez híven karácsony szentestéjén az idén is díszkísérettel vonult be Betlehembe az éjféli szentmise celebrálására. Évszázados hagyomány ez a Szentföld római katolikus közösségében. A pátriárka fogadására a két szent város határán húzódó Már Éliász (Szent Illés) görög ortodox kolostorig ezúttal is kijöttek Betlehemből a város világi és egyházi elöljárói, hogy aztán együtt vonuljanak Jézus születésének helyére. Előtte azonban át kellett kelniük, amint Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettesnek is az izraeli megszállók által fölhúzott magas betonfalon, majd mellette.

A Betlehembe vezető út a fal alatt
Csakhogy amíg a katolikus egyházfő a palesztinok életterét összezsugorító „elválasztó” falnál kiszállt és nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, Semjén Zsolt – a Kossuth Rádió adótornyára került betlehemi nyilatkozatában arra nem emlékezett, hogy a pátriárka az éjféli misén elmondott szentbeszédében az építőanyagból fölhúzott falak ledöntésének szükségét is hangsúlyozta. Pedig a transzjordániai Madaba, ősi keresztény városban született Fuád Tuvvál a falról és az izraeli-palesztin megbékélésre vonatkozólag is egyértelmű üzenetet küldött a világnak a betlehemi éjféli misén elhangzott szentbeszédében. Csakhogy ez a politikai üzenet a Kossuth Rádió jeruzsálemi tudósítója és a szentmisén részt vevő magyar miniszterelnök-helyettes részéről valahogyan nem jött át teljes egészében.
A betlehemi éjféli szentmisén a többi között részt vett Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, Szalám Fajjád miniszterelnök, Ábdalláh Nászer Szultán el-Ámiri jordániai külügyminiszter, Ralph Gonsalves, a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt az éjféli szentmise után Betlehemben találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki még az idén márciusi, palesztin részről nem sok eredménnyel végződött hivatalos budapesti látogatásakor hívta meg Palesztinába Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki egyéb elfoglaltságára hivatkozva Semjént küldte el a Szentföldre.

A pátriárka sajtótájékoztatója a falnál
Mindenekelőtt nézzük, hogy mit tartott érdemesnek, és mit nem tartott annak közölni a magyar hallgatósággal Fuád Tuvvál pátriárkának a betlehemi éjféli misén elhangzott szentbeszédéből Shiri Zsuzsa, a Magyar Rádió elfogulatlan jeruzsálemi tudósítója a Kossuth Rádió másnapi, december 25-én sugárzott Déli Krónikájában. A jeruzsálemi tudósító, aki már korábban is az arab nyelv, az iszlám és a kereszténység ismerője szerepében tetszelgett, most bebizonyította, hogy nem tudja, mit jelent a betlehemi Születés temploma előtti tér neve. Tudósításában „a templom előtti Manger (az angol szót úgy ejtette, ahogyan írva van) térről” is beszélt. A híres tér angol elnevezése valóban Manger Square, azaz, Jászol tér. A palesztinok arabul kicsit másképpen, Bölcső térnek (ميدان المهد - - Majdán el-Mahd) nevezik.
Shiri Zsuzsa az ostobaságok láncolatát ezután azzal a közléssel folytatta, hogy a hagyományos éjféli szentmisére „a Születés templomában levő Szent Katalin templomban” került sor. Nos, az első változatában a Kr. u. IV. században, Szent Ilona kezdeményezésére épült Születés temploma területének tekintélyes részét a görög ortodoxok birtokolják, akiknek tudvalevőleg nem akkor van a karácsonyuk, amikor a római katolikusoknak. A ferencesek 1881-ben éppen ezért építettek egy új templomot, a Szent Katalin templomot a Születés templomának közvetlen szomszédságában. A Szent Katalin római katolikus templom tehát nem a Születés templomában van (templom a templomban?), hanem mellette. Ez az ostobaság egyébként karácsony napjaiban más rádiósok szájából is elhangzott.

Fuád Tuvvál az éjféli szentmisén
A helytelen információk fölemlítése után nézzük, Shiri Zsuzsa december 25-én a Déli Krónikában mit tartott érdemesnek tudósítani az arab pátriárka szentbeszédének politikai tartalmából: „A pátriárka bölcsességet, rálátást és önzetlenséget kért az arab vezetőktől népeik számára, valamint az arab tavasz nyomán Szíria, Egyiptom és az észak-afrikai arab országok (mintha Egyiptom jórészt nem észak-afrikai és nem arab állam lenne – H. J.) megbékéléséért imádkozott. Természetesen az izraeliek és a palesztinok békéjéért is”. Shiri Zsuzsa ezután mikrofonvégre kapta a betlehemi éjféli szentmisén részt vett Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettest, aki Fuád Tuvvál szentbeszédéből a helyszínen csak azt hallotta, hogy a pátriárka szólt a szellemi és a lelki falak ledöntésének szükségességéről. Pedig a jeruzsálemi pátriárka egyértelműen és félreérthetetlenül szólt a téglából (valójából betonból – H. J.) épített fal, a cionisták által fölhúzott, úgynevezett „elválasztó fal” lebontásának szükségességéről is. Csak ezt, és egyebeket Shiri Zsuzsa és Semjén Zsolt nem hallott meg. Vagy ha meghallották, és ki is mondták, akkor a Kossuth Rádió hírszerkesztői nem tartották hírértékűnek, nem került adótoronyra.
Fuád Tuvvál jeruzsálemi római katolikus (latin) pátriárka a Betlehemben celebrált éjféli szentmisén a többi között ezt mondta: „Büszkék vagyunk, hogy a kontinensek és az országok közül Isten a mi szeretett országunkat, Palesztinát választotta a Megváltó, a várva várt Messiás szülőföldjéül. Térségünkben a jelenünket és jövőnket alakító gyökeres változások mennek végbe, s ezért nem lehetünk a történések passzív szemlélői. Mi, szellemi vezetők, s azok, akik a népek sorsa fölött őrködnek, a legjobb tehetségünk szerint mindent el kell követnünk népeink védelmére, munkálkodnunk kell, hogy valóra válthassák a törekvéseiket.” - jelentette ki a pátriárka, majd kifejezte azon reményét, hogy karácsony szelleme „véget vethet az erőszak és a halál kultúrájának, s egyben megoldást sugalmazhat a nemzeti és a nemzetközi megosztottságra”.

Mahmúd Abbász és Semjén Zsolt Betlehemben
„Külön köszöntöm itt Mahmúd Abbász elnököt, és gratulálok neki a közel-keleti béke megteremtéséért tett megalkuvás nélküli erőfeszítéseiért. A közel-keleti béke legfontosabb föltétele a palesztin állam létrehozása”, mondta Fuád Tuvvál pátriárka. A jeruzsálemi latin pátriárka ezután hangsúlyozta azt a diplomáciai küzdelmet, amelyet a palesztinok annak érdekében folytatnak, hogy az ENSZ ismerje el az önálló palesztin államot. A betlehemi Szent Katalin templomban jelen volt Semjén Zsolt ezt az üzenetet sem hallotta meg, ám ismerve a budapesti kormány ez ügyben tanúsított álláspontját, ezen a „nagyot halláson” nem is csodálkozunk.
„A palesztinok nemrégiben az ENSZ-hez fordultak abban a reményben, hogy a nemzetközi szervezet elősegíti majd a konfliktus igazságos rendezését, s tették mindezt azzal a szándékkal, hogy békében és biztonságban élhessenek a szomszédaikkal. A palesztinoktól most azt kérik, hogy ismét vegyék föl a korábban megfeneklett béketárgyalások fonalát. A béketárgyalások folyamata viszont a megszegett ígéretek miatt keserűséget okozott és bizalmatlanságot keltett”, emlékeztetett az egyházfő.
„Isten az embereket összekötő hidakat szeretne, nem pedig falakat, amelyek elválasztanak egymástól mindent, amit a Mindenható egyesített. Döntsük le a lelkünkben levő válaszfalakat, hogy ledönthessük a téglából épült falakat is”, kérte hallgatóságától a betlehemi éjféli szentmisén Fuád Tuvvál pátriárka.
Hering József – Kuruc.info