Az amerikai külügyminisztérium keddi nyilatkozata arra utal, hogy hamarosan az Európai Unió is "terrorszervezetként" fogja kezelni a libanoni hazafias mozgalmat. Izrael bábja már jó ideje ennek érdekében lobbizik, az EU pedig, úgy tűnik, beadta a derekát.
Daniel Benjamin, az amerikai külügyminisztérium terrorelhárítási szakértője egy a The Jerusalem Postnak adott interjúban azt mondta: még nincs meg a konkrét időpont, de az európaiaknak „komolyan el kell gondolkodniuk a következő néhány hónapban”. Benjamin közölte: az Egyesült Államok információkat osztott meg az EU-val a Hezbollah megnövekedett európai aktivitásával kapcsolatban.
Izrael és az Egyesült Államok a Hezbollahot vádolja a júliusi bulgáriai támadásért, amely során izraeli turisták vesztették életüket, valamint a sikertelen ciprusi merényletért is. (A gázai mészárlás miatt persze nem jár a terrorista minősítés.)
A bolgár hatóságok decemberben már bejelentették, hogy a nyomozás komoly eredményeket hozott. Ezeket egy januári EU-s találkozón hozzák nyilvánosságra. Amennyiben bebizonyítható, hogy a Hezbollah állt a támadás mögött, az komolyan elősegítené, hogy az Európai Unió terrorszervezetként tekintsen a Hezbollahra.
(The Jerusalem Post - ATV nyomán)