Még mindig csak részben használják ki a hitelintézetek a kényszerértékesítési kvótát, a bankok a lehetséges több mint 5 ezerből csak 3,5 ezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben – írja a Világgazdaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataira hivatkozva.
A lap szerdai száma szerint az idei évtől a 90 napon túl hátralékos lakáshitelek esetében a lakások 4 százalékát is elárverezhetik bankok, míg tavaly 3 százalék volt a kvóta. A bankok azonban továbbra is csak részben használják ki a lehetőséget, az első negyedévben a bő 5 ezer értékesíthető lakásnak csak a 71 százalékát árvereztetik el.
A kényszerértékesítési tilalom 2011 harmadik negyedévében történt feloldása óta a bankok összesen 17 160 lakást árvereztettek el. Minden negyedévben 100-110 ezer körüli ingatlan kerül be abba a körbe, amelyre – ha nem lenne kvóta – el lehetne rendelni a kényszerértékesítést. Az idei első negyedévben is több mint 110 ezer fedezetül felajánlott ingatlan esetében haladta meg a jelzáloghitel késedelme a 90 napot.
(MTI - VG)