A keddi európai sajtó elsősorban a homokosokra vonatkozó precedensértékű kijelentéseket emelte ki abból a mintegy 80 perces kötetlen beszélgetésből, amelyet Ferenc pápa brazíliai útjáról visszatérve a repülőgép fedélzetén újságírókkal folytatott.
"Ferenc pápa a katolikus egyház történetében eddig a legnagyobb lépést tette meg a homoszexuálisok felé. Ezek a szavai - "ki vagyok én, hogy ítélkezzem?" - úgy hangzanak a katolikus hívők között is megtalálható homofóbok számára, mint egy vészcsengő" - írta a Hospodarské Noviny című cseh lap. Mint írta, az egyház számára az a legfontosabb, hogy elődjével, XVI. Benedekkel ellentétben Ferenc pápának semmi kifogása sincs az ellen, hogy "meleg" férfiak papok legyenek. Világossá tette azonban, hogy a homoszexuális aktusokat az egyház változatlanul bűnnek tekinti. A pápa nem írja át a Bibliát - állapította meg a cseh újság.
A francia Le Monde arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyház "új arca", a "szegény egyház a szegények számára", amit Ferenc pápa márciusi megválasztása óta olyan erőteljesen képvisel, nem feledtetheti a pedofil botrányokat, a fundamentalistákhoz való közelséget vagy "az árulás eseteit" a Vatikán szívében. A korábban soha nem tapasztalt vallási sokszínűség, a világviszonylatban mind több emberre kiterjedő hitválság az egyház gyengeségére is utal.
Ferenc pápa újdonságszámba menő "repülős sajtóértekezletén" hangsúlyozta, hogy a katolikus katekizmus szerint a homoszexuálisokat hajlamuk miatt nem szabad diszkriminálni, hanem integrálni kell őket a társadalomba. Elítélte viszont a "meleg lobbikat", amelyek ennek a hajlamnak az alapján nyomást próbálnak gyakorolni. "Különbséget kell tenni a homoszexuális hajlam és a lobbi között (...), a politikai vagy szabadkőműves lobbi, semmilyen lobbi sem jó dolog" - mondta.
Egyúttal világos különbséget tett a homoszexuális hajlam és a pedofília között, mely utóbbit kemény szavakkal ítélt el, és elfogadhatatlannak minősített.
Síkraszállt azért is Ferenc pápa, hogy a nőket fokozottabban vonják be az egyház életébe. Ma lányok is ministrálnak, nők olvassák fel a misén a szentírási részeket - emlékeztetett. "De még többre van szükség, a teológia síkján is" - tette hozzá. A nőknek nagyobb részt kell kapniuk az egyház életében, az egyház igazgatásában és az általános lelkipásztorkodásban is - húzta alá, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Egyidejűleg emlékeztetett a néhai II. János Pál pápa rendelkezésére, amellyel kizárta nők pappá szentelésének lehetőségét. "Ez az ajtó bezárult" - hangsúlyozta Ferenc pápa.
(MTI nyomán)