A Jobbik "romaellenességéről" közölt cikket internetes kiadásában a The Wall Street Journal (WSJ) című vezető amerikai üzleti-politikai napilap Európával foglalkozó rovata.
A WSJ írása szerint Európa-szerte tapasztalhatók "romaellenes érzelmek", és többeket aggaszt a "kisebbségek ellen forduló nacionalista pártok" növekvő ereje. A WSJ szerzője megemlítette az Ataka nevű bolgár és az Arany Hajnal nevű görög csoportosulást, mint amely "a romákat kiáltja ki a bajok forrásának". Külön kitért a "szlovák szélsőséges" Marian Kotleba regionális választási sikerére.
Az amerikai lap ugyanakkor megállapította: kevés ilyen párt kapott akkora figyelmet, mint a magyar Jobbik, és ennek oka - a szélsőjobboldali pártokat tanulmányozó, georgiai egyetemi professzor, Cas Mudde szerint - az, hogy a Jobbikot "nem pusztán néhány bűnöző" alkotja, hanem "egyetemi végzettségű, magasan kvalifikált emberei vannak".
A Jobbik vonzereje - írta a WSJ - olyan ígéretek egész skálájában rejlik, mint például a korrupció felszámolása, az oktatási rendszer megreformálása. A párt vezetői hevesen tiltakoznak a rasszizmus vádja ellen, ám emberi jogi aktivisták szerint a Jobbik jelöltjei rendszeresen kihasználják a "romaellenes előítéleteket". A Jobbik "a romaellenes nyilatkozatokat politikai stratégiája egyik pillérévé tette" - idézte a szerző az EU alapjogi ügynökségének közelmúltbeli megállapítását.
A Jobbik "a legjobban teljesítő diák"
Az EUobserver szerint az európai szélsőjobboldali pártok az orosz kormányzat álláspontját ismételgetik, miszerint Ukrajnában a Nyugat, és nem Oroszország szítja a feszültséget. Ezek a politikai erők - amelyek ellenzik az európai integrációt és az erős nemzetállamot preferálják - a saját világképüket látják testet ölteni a világhatalmi státusát helyreállítani igyekvő, az euroatlanti kapcsolatok gyengítésén munkálkodó Oroszország politikájában - áll "Az uniós választás megerősítheti Putyin pozícióit Európában" című írásában.
A parlamenti választáson 20 százalék fölött eredményt elérő Jobbikot "a legjobban teljesítő diáknak" nevezi az uniós hírportál. Az EUobserver arra is kitér, hogy a "nyugati szélsőjobb" egyes pártjai elzárkóznak az együttműködéstől a Jobbikkal, ám politikusai Moszkvában szívesen látott vendégek. "Magyarországon évek óta keringenek pletykák a Jobbik és Oroszország pénzügyi kapcsolatairól, de semmi sem bizonyított. A Jobbik politikusai mindazonáltal nyilvánosan támogatják a Kremlt, a keleti, Oroszország felé való nyitást pedig létfontosságúnak tartják" - írja a lap.
Az EUobserver írása arra is kitér, hogy az orosz elnök a fősodor pártjait is okosan kihasználja, rájátszva gazdasági vagy energetikai kapcsolataira egyes országokkal, s megjegyzi, hogy a magyar "jobbközép" vezetője, Orbán Viktor például atomerőmű építéséről írt alá megállapodást.
Az uniós hírportál végkövetkeztetése az, hogy ha ezek a pártok meg is nyerik egy-egy országban az EP-választást, az Európai Parlament jogalkotási munkáját várhatóan nem tudják majd akadályozni, de sikerük a nagy pártokat is az euroszkepticizmus felé tolhatja, amelynek a Kreml nyilvánvalóan nagyon örül majd.
(MTI nyomán)