Az amszterdami napilap ismerteti az Egészségügyi Ellenőrzőszervezet legfrissebb felmérését, amelyből kiderül, hogy az egészségügyi ajánlások kialakításában és az előírások kidolgozásában részt vevő holland orvosok 70 százaléka gyógyszergyárak alkalmazásában is áll. A szervezet a lobbiérdekek háttérbe szorítása érdekében nagyobb átláthatóságot szeretne.
A holland Egészségügyi Ellenőrzőszervezet által megkérdezett 62, az egészségügyi előírások és ajánlások kidolgozásában részt vevő orvosból és kutatóból 43 nyilatkozta, hogy megbízási viszonyban áll valamelyik gyógyszergyárral. A legtöbben kutatásokban való részvételért, tanácsadásért, óraadásért kapnak pénzt a gyógyszeripari cégektől.
Félő, hogy a gyógyszerek felírására vonatkozó irányelveket kidolgozó orvosok nem kizárólag elfogulatlan, szakmai szempontok alapján döntenek. „A gyógyszergyárak mindent elkövetnek az egészségügyi szabályozás befolyásolása érdekében" - írja a Trouw.
Az Egészségügyi Ellenőrzőszervezet az adatok láttán szeretné elérni, hogy 2010-re átláthatóvá váljon az egészségügyi rendszer, és nem fordulhasson elő, hogy a gyógyszergyárak az orvosok és a kutatók megvételével próbálják érvényesíteni érdekeiket a egészségügyben.
(Trouw, Glóbusz)