A finn konzervatív párt szócsövének számító Nykypäivä hetilap 2009. december 18-án közölte Tapani Mäkinen interjúját Orbán Viktorral - ez a Fidesz honlapján olvasható.
A bennünket érdeklő részlet:
Összeomlóban a politikai szerkezet
A magyarországi választásokon nem csak arról van szó, hogy a legnagyobb párt helyeket veszít egy másik javára. Orbán lehetségesnek tartja, hogy Magyarországon ugyanolyan nagyobb lélegzetvételű politikai szerkezetváltás történik, mint hat évvel ezelőtt Lengyelországban. Akkor a baloldal teljesen összeomlott. A számtalan korrupciós botrány és a sikertelen gazdaságpolitika nagy változásokat idéztek elő. Nemcsak a Fidesz növelte azonban támogatottságát, hanem a növekvő nyugtalanság kiváltotta a szélsőjobboldali és nacionalista Jobbik megerősödését is.
- Lehetséges, hogy a Jobbik lesz a második legnagyobb párt Magyarországon. Mindenesetre nagy politikai változások lesznek - mondta Orbán, aki azon gondolkozik, hogy a jelenlegi helyzetben mi elegendő az állampolgároknak: megelégszenek a Fidesz által kínált mértékletes változásokkal vagy esetleg radikálisabb jobboldali áttérést szeretnének.
- A magyarországi szélsőjobboldalt nem az ideológiája vagy értékei miatt támogatják. Támogatásukat az emberek kiábrándultságának köszönhetik. A kormány nem volt képes kilátást teremteni az életük számára. Az elemzők jelenleg is azt vitatják, mennyiben járul hozzá a Jobbik előretörése a Fidesz jobbra tolódásához. A gyanú megalapozatlannak tűnik, mert Orbán szerint a Fidesz hangsúlyozottan azok számára kínál alternatívát, akiket elborzaszt a Jobbik sikere. - A Jobbik elutasításának egyetlen valós alternatívája a Fideszre történő szavazás. A Jobbik hevesen védi a magyar kisebbséget a szomszédos Szlovákiában, valamint bírálja a romabűnözést. A romakérdés fontos helyet foglal el a magyar politikában, hiszen az egyre hátrányosabb társadalmi helyzetbe kerülő romák a társadalom közel tíz százalékát teszik ki. - A romakérdés nagyon fontos. A romák olyan területeken élnek, ahol a legrosszabb a foglalkoztatottság aránya. Orbán szeretne javítani a romák foglalkoztatottsági és iskolázottsági helyzetén, mivel az ő körükben szakítják meg legtöbben iskolai tanulmányaikat, ezáltal is tovább fokozva elszakadásukat a társadalom többi részétől.
A Fidesz soraiból került ki az Európa Parlament egyetlen roma képviselője és Orbán meggyőződése szerint a pártnak van a legjobb programja a romatársadalom helyzetének kezelésére, szerinte roma programjuk európai szintű. Ám Magyarország megosztottsága egyértelmű. Orbán a kilátásokat tompítva emlékeztet arra, hogy a választások sarkítják majd a képet, a választások után a győztesnek törekednie kell a társadalom összefogására a legfontosabb célkitűzések megvalósítása érdekében. Orbán a legfontosabb célkitűzéseknek az új munkahelyek teremtését, az általános közbiztonság újrateremtését és a csőd szélén álló vállalkozások megmentését nevezte.
(Forrás: Fidesz-honlap)