Az izraeli sajtónak is feltűnt a magyar honvédelmi és külügyi tárca zavaros, ellentmondásos reagálása a kémgépek berepülésére. Arab és izraeli lapok egyaránt a szír pénzváltó elleni merénylettel is összefüggésbe hozzák a különös „légi jelenséget”.
Az Ynetnews című izraeli internetes újság ismerteti az izraeli repülőkkel kapcsolatban napvilágot látott sajtóhíreket, és médiaértesülésekre hivatkozva hozzáteszi, hogy a gépek kémfeladatot teljesítettek, így felbukkanásuk összefüggésbe hozható a szír férfi elleni budapesti merénylettel. A két Gulfstream repülő, melyek az IDF, az izraeli légierő leginkább kifejlesztett felderítő gépei közé tartoznak, Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül repültek Magyarországra. A gépek, miután teljesítették feladatukat, visszatértek, magyarországi leszállás nélkül – írja a lap.
A legnagyobb izraeli napilap, a Jediót Ahronót által üzemeltetett hírportál szintén úgy fogalmaz, hogy Budapest felett egy kémakció zajlott, amelynek a főváros szír lakossága lehetett a célpontja. A New York Post is azt feltételezi, hogy a dubaji gyilkosságnak köze volt a budapesti szír férfi megöléséhez. Az amerikai lap szerint a Moszad évente több Európában élő arabbal végez.
Csak a magyarok nem tudnak semmit
Az izraeli forrásnak is feltűnik a magyar szakminisztériumok ellentmondásos reagálása; idézik a magyar honvédelmi tárca véleményét, miszerint diplomáciai küldetést teljesített a két gép, s a külügyet, mely szerint a helyi repülési hatóságok hatásköre a kérdés. Ez utóbbi tárca, írja a lap, elutasította a kérdéseket, hogy mi volt a feladata az izraeli gépeknek.
Az Ynet cikkéhez kapcsolódó kommentárok között akad, amelyik azt ajánlja a magyaroknak, hogy költsenek légvédelemre és „szedjék le a köcsögöket”. Akad igen durva, hazánkat, a „modern Magyarországot” antiszemita, rasszista országnak nevező hozzászólás is, amely összeesküvés-elméletet emleget a hírrel kapcsolatban; azt, hogy a magyarok antiszemiták, több hozzászóló is tudni véli.
Újabb Dubaj?
A gyilkosság kapcsán izraeli, arab és brit források is emlékeztetnek arra, hogy éppen a budapesti kémgépek berepülése időszakában követtek el gyilkosságot a magyar fővárosban egy szír pénzváltó ellen. Megjegyzik: eddig nem kerültek nyilvánosságra a szír férfi adatai. A magyar rendőrség szerint az 52 éves szíriai férfit egy ismeretlen támadó ölte meg.
Az ultraortodox The Yeshiva World News weblapon „Újabb Dubaj?” címmel idézi föl a budapesti eset kapcsán azt a nemrég történt, nagy port fölvert gyilkosságot: egy dubaji szállodában izraeli titkosügynököket rögzített egy videó, ugyanazon a napon, amikor az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában megölték Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egyik parancsnokát.
Szíriában damaszkuszi hivatalos források nem voltak hajlandók kommentálni a történteket; arab és izraeli lapokban viszont találgatások jelentek meg arról, hogy a budapesti gyilkosságot izraeli ügynökök követték el, s a berepülés ennek az akciónak a része volt.
A kémgépek berepüléséről szóló hírek egyébként bejárták a világsajtót; a vezető hírportálok mellett többek között az ABC News amerikai hírtelevízió honlapján is értesülhettek a nézők a kémgépek titokzatos megjelenéséről.
(Ynetnews - New York Post - The Yeshiva World News - ABC News - MNO - HírTV nyomán)