Esetenként katasztrofális eredménnyel dolgozott a tálib vezetőkre vadászó titkos akciócsoport – írja a The Guardian a Wikileaks által kiszivárogtatott információk alapján. A TF 373 kétezer nevet tartalmú halállista alapján dolgozik, de az áldozatok között néha több a civil, mint az ellenség. Elszakadna Tennessee a szövetségtől? Az egyik republikánus kormányzójelölt ezzel fenyegetőzik – írja a CNN. Zach Wamp szerint előfordulhat, hogy az államnak nem marad más választása.
The Guardian (www.guardian.co.uk)
Esetenként katasztrofális eredménnyel dolgozott a tálib vezetőkre vadászó titkos akciócsoport – írja a The Guardian a Wikileaks által kiszivárogtatott információk alapján. A TF 373 kétezer nevet tartalmú halállista alapján dolgozik, de az áldozatok között néha több a civil, mint az ellenség.
Van, hogy az egység igyekszik élve elfogni célpontjait, de gyakran ez egyáltalán nem elsődleges feladat. A The Guardian három kirívó esetet említ. A speciális alakulat 2007. június 11-én afgán különleges erőkkel indult Qarl Ur-Rahman tálib vezér elfogására vagy likvidálására. A TF 373 azt az információt kapta, hogy a célpont egy Dzsalalabad közelében található völgyben bujkál – amikor azonban az egység a sötétben elkezdte megközelíteni a vélt ellenfelet, valaki fáklyával világított feléjük. Tűzharc alakult ki, a TF 373 még egy katonai helikopter segítségét is kérte, majd a küldetést megszakítva visszavonult. Hamarosan kiderült: hét afgán rendőrt öltek meg az éjjeli tűzpárbaj során. Az ügy némileg megzavarta a régió vezetőjével ápolt jó kapcsolatot, de az afgán kormányzó ígéretet kapott arra, hogy nem fog hasonló eset előfordulni. Az áldozatok családja kárpótlásban részesült.
Hat nappal később azonban az akciócsoport újra támadást indított, ezúttal rakétákkal lőttek egy házegyüttest, ahol egy hírhedt tálib harcos búvóhelyét sejtették. Az eredmény: hat tálib és hét gyermek vesztette életét. A TF 373 négy hónappal később, október negyedikén ismét az előző incidensek közelében, egy Laswanday nevű faluban lépett akcióba. Az akciócsoport tűzharcba keveredett, majd légvédelmi támogatást kért: a légierő egy 220 kilós bombát dobott a házra, ahol a harcosokat sejtették. A tálibok azonban már elmenekültek, a házban csak az ott élő család tartózkodott: hat civil meghalt, három megsérült, és egyetlen ellenséges harcost sem sikerült elfogni, megölni, de még csak megsebesíteni sem.
A The Guardian szerint a koalíciós erők minden erejükkel igyekeztek eltitkolni ezeket a hibákat: az első incidens után kiadott sajtóközlemény nem tesz említést halott afgán rendőrökről, a második esetben ugyan szó esik a halott gyermekekről, de azzal az állítással, hogy a célba vett házból megtámadták a csapatot (valójában az egység figyelmeztetés nélkül indította a rakétatámadást), a Laswanday-i fiaskónál pedig a sajtóval azt közölték, több ellenséges harcost is sikerült likvidálni. A faluba érkező amerikai békéltetők azt közölték a lakókkal, hogy a civilek saját maguk felelősek végzetükért: miért engedték be a tálibokat a házukba?
Az ENSZ emberi jogi ellenőre, Philip Alston professzor 2008 májusában Afganisztánba érkezett, hogy megvizsgálja a jogtalan gyilkosságokról szóló híreket, és megállapította, hogy a koalíció erői nem elszámoltathatók, a szeretteiket elvesztett afgánok pedig gyakran azt sem tudják meg, ki a felelős családtagjaik haláláért. A fent leírtak némileg megmagyarázzák, mire gondolhatott Alston professzor.
CNN (www.cnn.com)
Elszakadna Tennessee a szövetségtől? Az egyik republikánus kormányzójelölt ezzel fenyegetőzik – írja a CNN. Zach Wamp szerint előfordulhat, hogy az államnak nem marad más választása.
2009 áprilisában Texas kormányzója, Rick Perry beszélt hasonló extrém célokról. Ugyan Perryt országszerte kinevették, szélsőségesebb texasi választóinál azonban sikerült jó pontokat szereznie – olyannyira, hogy meg is nyerte az előválasztást.
Zach Wamp most hasonló üzenettel próbálkozik: a Hotline On Call nevű politikai blognak adott nyilatkozatában azt fejtegeti, Perry nem beszélt butaságokat, ugyanis az egészségügyi törvény óriási költségei valóban visszahozták az elszakadás kérdését. „Remélem, a választók idei és 2012-es szavazatai megmentik majd az államokat az e kormányzattól való elszakadástól” – magyarázta. „Az olyan hazafiak, mint Rick Perry azért beszélnek újra erről a kérdésről, mert országunk vezetése kibírhatatlan nyomásnak veti alá az államokat.” Wamp republikánus ellenfelei siettek leszögezni, hogy egyáltalán nem támogatják a különválást.
(MNO)