A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) A világ sok országa között címmel közölt összeállítást az európai cigányok helyzetéről keddi számában a "roma kultúra" világnapja, április 8. alkalmából.
A szerző, Reinhard Olt bécsi keltezésű írásának alcímében kiemelte: "Magyarország élen jár a cigányok sanyarú helyzetének javításában." A cikkben egyebek mellett svájci, franciaországi és olaszországi folyamatokat mutatott be, Magyarországgal kapcsolatban pedig kifejtette, "a sokat szidalmazott" ország a "romákat" sújtó hátrányok megszüntetésében "elvállalta az éllovas szerepét Európában".
Olt felidézte, hogy a magyar uniós elnökség ideje alatt fogadták el az uniós "romastratégiát", és ismertette a hazai cigánystratégia főbb pontjait is.
Megjegyezte, "az is az Orbán-kormány volt", amely a gyülekezési szabadságra vonatkozó, "más EU-tagországok szabályozásához képest jóval nagyvonalúbb" törvény módosításával "gondoskodott arról", hogy a "múlt részévé váljanak a jobboldali szélsőségesek fenyegető egyenruhás felvonulásai".
(MTI nyomán)