Churchill Amerikába érkezett
A legújabb események kényszerítik arra, hogy ismét Roosevelt keblére boruljon
Győri Nemzeti Hírlap, 1942. június 20.
Amszterdam, jún. 19. Német TI. Az angol hírszolgálat közlése szerint Londonban hivatalosan közzétették, hogy Churchill az angol vezérkar főnökének kíséretében az Egyesült Államokba utazott, ahova már meg is érkezett. Churchill rögtön megbeszéléseket kezdett Roosevelttel arról, hogyan vezessék és hogyan nyerjék meg a háborút. Washingtonban úgy tudják, hogy Churchill meglepő amerikai útja összefüggésbe hozható a nagy hajótérhiánnyal és a legutóbbi katonai események folytán beállott helyzettel. A washingtoni rádió közlése szerint Churchill és Roosevelt között megtörtént az első megbeszélés, amelynek tárgya a hadvezetés volt.
Zoom
A „hajótérhiány” előidézői (festmény)
Churchill és Roosevelt megbeszéléseivel kapcsolatban a stockholmi lapok New York-i tudósítói azt jelentik, hogy washingtoni vélemény szerint igen fontos hadászati kérdések állanak a látogatás mögött. A New York Times ezeket írja: Gyors változás várható. Egy második arcvonal új problémákat és új lehetőségeket fog teremteni. Ez az oka Churchill amerikai látogatásának. Jelenleg a Közép-Keleten a helyzet határozottan rosszra fordult. Bátor kínai szövetségesünk is nagyobb nyomás alatt áll, mint az elmúlt öt év alatt bármikor.
 
Berlin, jún. 19. MTI. — Illetékes német helyről közlik: Churchill újabb washingtoni útját német politikai körökben olyan kényszerutazásnak tekintik, melyre részben a líbiai helyzet, részben a Földközi-tengeren legújabban lefolyt események és részben a szövetségesek állandóan növekvő hajótér hiányának rendkívül sürgető problémái ösztönöznek. Berlinben ezzel kapcsolatban rámutatnak arra, hogy egyre jobban szaporodik azoknak az angolszász kommentátoroknak a száma, akik csaknem egybehangzóan arról beszélnek, hogy a helyzetben észrevehető változás állott be a szövetségesek kárára. Berlini politikai körök nézete szerint a legújabb háborús események valóban bőségesen elegendők annak megértésére, hogy miért ül össze Churchill és Roosevelt újabb tanácskozásra. Maga a londoni félhivatalos Times is azt írja az észak-afrikai helyzetről, hogy a britek ott ismét „sarokba szorulva küzdenek”. A Wilhelm-strassén kijelentették, hogy Churchill újabb átkelése az Atlanti óceánon a brit kényszerhelyzet és kétségbeesés újabb megnyilvánulása. A brit helyzet nyilvánvalóan olyan kényes, hogy Churchill számára nem marad más kiút, minthogy ismét Roosevelt keblére boruljon.
A párizsi Soire „Anglia halálküzdelme”, „Az angol miniszterelnök minden eszközzel igyekszik elhárítani az országát fenyegető katasztrófát” címek alatt foglalkozik Churchill washingtoni útjával.