Trükkös tolvajok tucatnyi esetben fosztottak ki gyanútlan embereket budapesti bankautomatáknál az utóbbi hónapokban – értesült a Bors. Elterelik az áldozat figyelmét, és kikapják a pénzt.
Újfajta módszert fejlesztettek ki a tolvajok, hogy a bankautomatából pénzt felvevő embereket kifosszák. A banda közvetlenül a pénz kiadása után, de még annak elvétele előtt lép akcióba. Egyikük eltereli az áldozat figyelmét, általában megszólítja, kérdez tőle valamit. Amíg a pénzére váró a rabló felé fordul, addig az oldalról oda­lopódzó tettestárs kikapja az automata kiadójában lévő pénzt. Mire az áldozat észbe kap, már kereket is oldottak.

A Bors illusztrációjából is kitűnik, hogy az elkövetők piros kabátot viselő fehér férfiak

Előfordul, hogy figyelő is van: a harmadik bandatag koldusnak tetteti magát, látszólag a közelben kéreget.
Hasonló esetekről külföldi nagyvárosokban térfigyelő kamerákkal készültek felvételek, amelyek bejárták a világsajtót. Idehaza a Budapesti Rendőr-főkapitányság tett közzé figyelmeztető felhívást, amiben arra kéri az embereket, hogy a jól kivilágított, forgalmas helyen lévő vagy beltéri automatákat használják, lehetőleg családtag kíséretében. A felvett pénzt "ne tartsák maguknál sokáig", és részesítsék előnyben a kártyás vásárlást – javasolják.
Zoom
A rasszista francia rendőrség viszont nem takargatja a hordát (bővebben lásd kapcsolódó cikkünket)
A Bors rendőrségi forrásokból úgy értesült: a módszer igen elterjedt az utóbbi időben, főleg a fővárosban. Tucatnál is több hasonló bűncselekmény történt. Olyan is előfordult, hogy bankfiók előterében álló ATM-nél fosztották ki az áldozatot.
(Bors nyomán)