Február 17-én 21 órakor mintegy negyven kolozsvári magyar fiatal villámtüntetést tartott Mátyás király szülőháza előtt, ekképp szimpatizálva a függetlenségét kikiáltó Koszovóval. A tüntetők között jelen volt Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke is.
A tüntetést a MIT /Magyar Ifjúsági Tanács/, az ODFIE /Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet/ és az EMI /Erdélyi Magyar Ifjak/ vezetői kezdeményezték az esti órákban. Sándor Krisztina, Szabó László és Soós
Sándor maguk is ott voltak a Koszovó függetlenségét üdvözlő, székelyföldi autonómiát és erdélyi magyar közösségi jogokat követelő plakátokat, transzparenseket felmutató tüntetők között.
A tüntetésen, amely tizenöt percig tartott nem hangzottak el beszédek, csupán interjúkat készítettek a nagy létszámban megjelenő, túlnyomó részben román tévések és újságírók.
Patrubány Miklóst „kiszúrták" maguknak a román lapok tudósítói. Az MVSZ elnöke a következőket nyilatkozta:
A Magyarok Világszövetsége Koszovó függetlenségének kikiáltásában az élet diadalát látja. A megszületett gyermekek sokasága, a szaporodó nép eljutott az önrendelkezés küszöbére. A Magyarok Világszövetségének politikai alapelve az önrendelkezés, ezért üdvözli Koszovó függetlenségét.
Egyben szeretnénk felhívni a koszovói albán vezetők figyelmét arra, hogy kötelességük a területükön élő szerb kisebbség számára megfelelő jogokat biztosítani. Ezt egyetemes emberi jogi megfontolásból tesszük, de tesszük azért is, mert félelmeink vannak, hogy a Koszovóból esetlegesen menekülő szerbeket a Vajdaságba, magyarok lakta területekre irányítják, ami súlyos etnikai konfliktusokhoz vezethet.
Tizenhét évvel ezelőtt Horvátország egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amit a világon elsőnek az RMDSZ /Romániai Magyar Demokrata Szövetség/ ismert el, még amikor egyetlen állam sem. Az
RMDSZ elnökségének akkor tagja volt az MVSZ mostani elnöke, Patrubány Miklós is. Borbély Imre – az MVSZ Stratégiai Bizottságának elnöke – javaslatára, az RMDSZ elnöksége tizenkét órás vita után, többségi szavazattal hozta meg korszakos döntését, a szervezet akkori elnökének, Domokos Gézának ellenkezése mellett.
Budapest - Kolozsvár, 2008. február 17.
MVSZ Sajtószolgálat