Nyílt levél
Címzett: Dr. Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Párt elnöke
Tisztelt Elnök Úr!
Sorsdöntő jelentőségű választás előtt áll a Székelyföld.
Június 1-én olyan lehetőségek nyílnak a székely választópolgárok előtt, mint még soha 1990 óta. Lehetőség nyílik egyrészt azért, mert valódi versenyhelyzet alakult ki a székelyföldi politikai szereplők között, másrészt pedig azért, mert az elmúlt év során a Székelyföldön létrejött az a mérce, az a politikai etalon, amely pontosan megmutatja minden politikus elkötelezettségét a Székely Nép legfontosabb politikai célja, a területi autonómia iránt.
A tavalyi év során, 2007-ben a Székely Nemzeti Tanács szervezésében, a Székelyfölödön lezajlott a Székely Nép akaratnyilvánító népszavazása. Ennek eredményeképpen 210 000 választópolgár nyilvánított véleményt, és 99 % igennel szavazott Székelyföld területi autonómiájára.
A népszavazás ügydöntővé tételét a román államhatalom megakadályozta ugyan, de mégsem lehet kétséges senki számára, hogy a székelyföldi lakosok többsége nyíltan és egyértelműen kinyilvánította azon akaratát, miszerint széles önkormányzattal és különleges jogállással rendelkező autonóm Székelyföld polgára kíván lenni.
A népszavazás eredménye minden becsületes székelyföldi politikust színvallásra kötelez. Minden jelöltnek, aki indul a mostani önkormányzati választásokon, színt kell vallania: követi-e vagy figyelmen kívül hagyja a kinyilvánított népakaratot megválasztása esetén.
Ezt megvalósítandó, Bardóc-Miklósvárszék, Csíkszék, Gyergyószék, Kézdiszék, Marosszék, Sepsiszék és Orbaiszék Székely Tanácsai, a Csíksomlyói Búcsú ünnepe előtt, 2008. május 3.-án felhívással fordultak a székelyföldi választópolgárok felé, amelyben kérjük és felszólítjuk székely testvéreinket, hogy olyan önkormányzati vezetők megválasztását támogassák, akik felvállalják a népakarat megvalósítását. (a felhívás szövegét jelen levelünkhöz mellékeljük).
E népakarat megvalósításának feladata, az autonómia kivívása minden székelyföldi önkormányzati vezető közös célja kell, hogy legyen a jövőben, az összefogás szilárd alapja, ami nem kerülhet a pártpolitikai csatározások eszköztárába. Meg kell adnunk a lehetőséget minden székely politikusnak, hogy nyíltan színt valljon az autonómia kérdésében: vállalja-e, vagy sem a nép akaratának megvalósítását. Az autonómia ügyének sikerre vitele érdekében a Gyergyó- és Csíkszék Székely Tanácsainak Állandó Bizottságai Hargita Megyei Székely Választási Egyeztető Fórumot kezdeményeznek az önkormányzati választások előtt, amelyre minden, az autonómia ügye iránt elkötelezett politikust, polgármester- és megyei tanácsos és megyei elnök jelöltet meghívnak.
Célja egy olyan közös nyilatkozat kiadása lesz, amelyben az aláíró politikusok hitet tesznek a Székelyföld területi autonómiája iránti elkötelezettségükről és vállalják az ebből eredő feladatok végrehajtását.
Tisztelt Elnök úr!
A közelgő székelyföldi önkormányzati választások nagy tétje arra indít bennünket, hogy segítséget kérjünk Öntől.
Megnyilatkozásai alapján, Önt, a Székelyföld ügye iránt elkötelezett anyaországi politikusként tartják a székely emberek körében
Kérjük, segítsen abban, hogy a székelyföldi önkormányzati választások az autonómia iránti népakarat eszközévé váljanak, és hogy az autonómia ügye ne válhasson a választási harc eszközévé. Segítsen, hogy az önkormányzati választás a Székelyföldön a nemzeti összefogás alapjait megteremtő igazi megmérettetés legyen!
Arra kérjük Önt, hogy jelenlétével tisztelje meg a Hargita Megyei Székely Választási Egyeztető Fórumot, és biztosítsa támogatásáról mindazokat a székelyföldi politikusokat, pártállásra való tekintet nélkül, akik a székely népakarat megvalósítását, az autonómia ügyét felvállalják. Az Egyeztető Fórum helyszínének Gyergyóditrót javasoljuk, időpontját illetően, pedig készek vagyunk az egyeztetésre.
2008-05-14
Csíkszék Székely Tanácsa Állandó Bizottsága
Gyergyószék Széki Tanácsa Állandó Bizottsága