Továbbra sem tudni részleteket arról a készenléti hitelről, amelyet Magyarország kap a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A parlamenti frakciók képviselőit a költségvetési bizottság zárt ülésén tájékoztatták a pénzügyi csomagról hétfőn kora este. Az ülés után Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője újságíróknak azt mondta: a kormány tovább titkolózik az IMF-hitelről szóló megállapodás kapcsán. Jó kérdés, hogy egy ellenzéki politikus ezt miért engedi csak úgy megtörténni?
A Fidesz szerint az embereknek joguk van tudni, mi van ebben a szerződéstervezetben, és milyen terheket akar a kormány a vállukra tenni. Az ellenzéki párt fenntartja azt a követelését, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a készülő megállapodás részleteit - mondta Szijjártó Péter.
A politikus úgy fogalmazott: „megdöbbentő dolgok történtek” a kora esti ülésen. Minden bizottsági taggal két dokumentumot írattak alá, amelyben vállalták, hogy semmilyen információt nem hoznak nyilvánosságra az IMF-szerződéssel kapcsolatban, még a jegyzetelést is megtiltották, és a telefonokat is kikapcsoltatták az ülésteremben - tette hozzá. Ennek alapján Szijjártó Péter semmilyen információt nem adott a készülő megállapodásról. Na, itt álljunk meg egy percre. Az IMF hitelből sem autópályák, sem iskolák, sem kórházak nem fognak épülni, és a mi zsebünkbe sem tesznek bele egy két milliót. Ebben biztosak lehetünk, mint ahogy abban is, hogy ezt a hitelt nekünk kell majd visszafizetni. Akkor fordítsuk le mindezt abszurdisztáni nyelvezetre: nem tudhatjuk meg - aki meg tudja, az nem árulhatja el - , hogy mennyit vettek fel kölcsönbe, a mi nevünkre úgy, hogy ebből mi semmit sem látunk, azok kik minket kéne szolgáljanak. Tetszik érteni?
Arra a kérdésre, hogy ki kezdeményezte a titoktartást, Szijjártó Péter azt mondta: nem jogosult erre válaszolni. Az ülés után más politikus nem nyilatkozott. Normálisabb országokban ilyenkor akkora két pofot kap a néptől a politikai elit, hogy átszáll az országhatáron, de nálunk nem. Nálunk valamiért dicséret jár majd ezért, ügyesnek és felelős államférfiúnak fogják nevezni az elkövetőket, aki meg mindezt kétségbe vonja az náci.
A pénzügyminiszter hétfőn kora délután jelezte, hogy csak azokról a pontokról kapnak tájékoztatást a bizottsági ülésen a képviselők, amelyekben már sikerült megállapodni, mivel még tartanak a tárgyalások.
(FH nyomán)