Szegény Kállainak és brancsának megfeküdte a gyomrát, hogy a rendőrség, igen korrekten, eddig rendre a cigányvezetők rasszistázós állításaival szöges ellentétben levő nyilatkozatokat adott. Ez így nem mehet tovább, fenyítsük be őket, végül is, a sajtó 90%-a és a politikusok mögöttünk állnak – gondolták, és így is tettek.

Először idézzük az ATV első, reggeli cikkét:

"„A rendőrség teszi etnikai alapúvá a romákat érintő ügyeket”

A kisebbségi ombudsman nem érti, hogy a Pécsett felrobbantott roma házaspár esetében hogy derült ki órák alatt, hogy nincs etnikai motiváció.

„A rendőrség hozza be a legtöbb esetben a roma motívumot a közbeszédbe, hiszen ha romákat támadnak meg, kapásból arról nyilatkoznak, hogy ugyan cigány családról van szó, de nem etnikai villongásról”, panaszkodott a pécsi kézigránátos merénylet után Kállai Ernő. Azaz, summázott a kisebbségi ombudsman, gyakorlatilag a rendőrök teszik romaüggyé az ilyen esteket.

Egyébként miután Kállai reggel konzultált az országos rendőrfőkapitánnyal, azt az információt kapta, hogy a rendőrség talán egy csöppet elhamarkodta a „nem etnikai alapú” kinyilatkoztatást. A főkapitány egyébként azt ígérte, hogy soron kívül tájékoztatja a kisebbségi ombudsmant, aki egyelőre nem érti, miként derülhet ki egy-két óra alatt, hogy etnikai indíttatású bűncselekményről van szó, vagy sem."

Mi is történt azután, hogy Kállai konzultált? Az ORFK meghátrált, és a következő nyilatkozatot adta ki. Az ATV esti cikke:

"ORFK: van összefüggés a romaellenes támadások között!

Vannak összefüggések a romák ért támadások között - mondta az országos rendőr-főkapitány az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Bencze József szerint nem kizárható, hogy személyes bosszú áll a tragédiák hátterében, de a nyomozók a rasszista indíttatást is vizsgálják. Eddig 16 támadás volt, a nyomozásba már a titkosszolgálat is bekacsolódott, de segítenek a polgárőrök és a vadász kamara tagjai.

A nyomravezetői díj a pécsi és a nagycsécsi támadás esetében 10 millió forint, Bencze József azonban arra kérte a főkapitányokat, hogy saját keretükből a többi 14 támadás esetében ajánljanak fel egy-egy millió forint jutalmat.

Az ORFK vezetője úgy vélte, hogy elhamarkodott kijelentést tett a pécsi rendőrök szóvivője, amikor kizárta, hogy cigány származásuk miatt ölték volna meg a pécsi romákat.
"

Értsd: Kállainak és brancsának akkora hatalma van, hogy még az ORFK-t is sarokba tudta szorítani, és (megalapozott – lásd EZT) nyilatkozatuk árnyalására kényszeríteni... Tragikomédia, ami itt megy.