Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség ma délelőtt Gál Györgyöt, a VII. kerületi SZDSZ frakcióvezetőjét, az önkormányzat képviselő-testületének gazdasági bizottságának elnökét a Király utcai ingatlanbotrány kapcsán – tudta meg a HVG. Valószínűleg azért, mert ő terjesztette elő az ingatlanok értékesítését, amelyek kapcsán felmerült a hűtlen kezelés gyanúja. A nyomozó főügyészség szóvivője, Fazekas Géza megerősítette, egy személyt valóban őrizetbe vettek.
Erzsébetváros zsidónegyedének önkormányzati épületeladása miatt – mint azt a hvg.hu is megírta – 2006-ban indult nyomozás. Az eljárást elindító feljelentéshez csatlakozott több szervezet, többek közt az Óvás! Egyesület és a Levegő Munkacsoport, mert úgy vélték, hogy különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés történt. Szerintük ugyanis néhány ember éveken át nulla forintért szerzett kizárólagos jogokat több ingatlan értékesítésére, úgy, hogy az önkormányzat felértékeltette az épületeket, majd mivel ezekről kimondták, hogy romos állapotúak és nincs pénz a felújításukra, értékesítették azokat. Emiatt azonban a kerület nagyobb összegtől esett el. Az értékesítések előkészítésében pedig, mint az Önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke Gál György tette meg az előterjesztéseket – áll a hvg.hu birtokában lévő dokumentumban.
A szerződés megkötése után, 2003-év végétől tizennégy, esetenként 30-50 lakásos ház vételi opcióját szerezte meg egy cégcsoport, amely – a feljelentők szerint – az önkormányzathoz kötődő, bennfentes személyek érdekeltségébe tartozik. Ők épületenként projektcégeket hoztak létre, amelyeket megvett egy off-shore vállalkozás, amely ezt követően továbbadta az ingatlant egy befektetőnek.
A Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házak esetében a lakókkal folytatott tárgyalásokat a most november elején őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett Nagy György bonyolította le, de közreműködött a lehetséges befektetők felkutatásában is. Akik a szerződés értelmében a bérházakat annyi pénzért szerezheti meg a befektető, amennyiből teljes körűen kártalanítani tudják a bérlőket.
Nagy György nem tudott zöld ágra vergődni a lakókkal, ezért helyét a Király 27 Kft. vette át, amely szintén kicsúszott a határidőből, és ezért az önkormányzat 2008 elején felbontotta a szerződést. A Király 27 azonban ezt nem fogadta el, és bíróságra vitte az ügyet, valamint perfeljegyzést tetetett az ingatlanokra. Vevő viszont még így is akadt, mégpedig az Autóker Holding leánycége, a Király Developments Kft., amely vállalta, hogy kifizeti a céget. A bérlői megállapodások megkötésével Nagy György új cégét bízták meg.
Az eredeti szerződések felmondásával egyébként, mivel nincs vagyoni kár, a hűtlen kezelés gyanúja – az értéken aluli eladás – nem állja meg a helyét. A Központi Nyomozó Fűügyészség emberei a két évig elhúzódó nyomozást felgyorsították, ezt mutatja, hogy három hét alatt két embert gyanúsítottak meg. Gál György őrizete – egyes vélekedések szerint – nem biztos, hogy előzetes letartóztatássá változik. Mindenesetre, amíg ő bent van, a mintegy 3,8 milliárd forintos kerületi fejlesztések – mélygarázsépítés, épület-rehabilitációk – ügyében nem tud a VII. kerületi képviselő-testület dönteni, mert a gazdasági bizottságot Gálnak kell összehívnia.
Emellett az ügy politikai következménye az, hogy a képviselő-testületben Gál György nélkül az MSZP-SZDSZ koalíció kisebbségbe kerül az ellenzékiekkel szemben. A kerületi ügyeken pedig túlmutat, hogy a történtek Hunvald György polgármester szocialista párton belüli ellenfeleinek a malmára hajthatják a vizet.
(HVG)