Nincs finomabb étel egy igazi magyar marhagulyásnál. Neves szerb szakácsok szerint egyik nemzeti ételünk a világ legjobb étkeiről híres közép-európai térség legízletesebb ínyencsége.

"Őfelsége, a magyar gulyás"
– Aki Magyarországon járt és nem evett marhagulyást, az ott sem volt – mondta a belgrádi Grmecs vendéglő séfje. Szavics mester volt az, aki egy háromnapos szakmai tanácskozás során javasolta, ha már több mint száz szerb szakács együtt van, válaszszák meg ők a térség legjobb ételét. A szavazatszámláló bizottság tiszteletbeli elnökének Milovan Stojanovicsot, Tito néhai jugoszláv elnök szakácsát kérték fel. Az objektivitást biztosítandó, szerb nemzeti étekre nem voksolhattak.
Az eredmény szoros volt, de végül magyar győzelmet hozott: gulyásunk a bosnyák csuprot és a juhtúrós "szlovák" sztrapacskát előzte meg. A szerb séfek szerint ez nem meglepetés, hisz januárban a magyar konyha belgrádi hete során – egyebek között tízfajta házikolbász, lángos, kürtőskalács is szerepelt a kínálatban – marhagulyásból fogyott a legtöbb.
– Nagyon egyszerű elkészíteni, az általam ismert receptek közül egyikben sem szerepel ördöngös fűszer, viszont „őfelsége, a magyar gulyás” ízvilága így is harmonikus és tökéletes. Igaz, ezt csak Magyarországon tudják igazán kihozni belőle – mondta a választás ötletgazdája.
(Bors)