A bíróság döntése nyomán előzetes letartóztatásba helyezték azt a szlovák állampolgárságú nőt, aki kedden BMW-jét ittasan vezetve ütközött egy autóval, három ember halálát okozva.
Zoom
Zoom
Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság csütörtök délelőtt, nem jogerősen azt a szlovák állampolgárságú, 35 éves nőt, aki az M3-as autópályán kedd hajnalban három ember életét követelő balesetet okozott - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. A kényszerintézkedés 30 napra szól.
Zoom
Zoom
Kállai Gábor közlése szerint a bíróság a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás elrendelése mellett, miután elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt.
Zoom
(MTI, kép: Velvet)
Korábban írtuk: Óvadékot fizetne, majd szépen lelépne a három ember halálát okozó tót "celeb"
Óvadék ellenében, szabadlábon akar védekezni Eva Varholíková Rezesová, aki tegnap BMW terepjárójával ittasan a halálba küldött három embert az M3-as autópálya 44-es kilométerénél, a bagi lehajtónál.

A 31 éves szlovák nő gazdag család leszármazottja. A Novy Cas információi szerint a nő és testvére annak az Alexander Rezes iparmágnásnak a gyereke, aki korábban Vladimir Meciar kormánya idején közlekedési, postaügyi és távközlési miniszter volt 1994–1997 között. Rezes a privatizáció során gazdagodott meg, része volt a Kassai Vasművek magánosításában is. A céget amerikai tőkéseknek értékesítette, amely milliárdossá és "Szlovákia" második leggazdagabb emberévé tette őt. Rezes 2002-ben, 53 éves korában elhunyt, vagyonát gyerekei örökölték, fia ma is több felvidéki multi résztulajdonosa.
A kétgyermekes Eva "Szlovákiá­ban" hírességnek számít, szinte mindig történik körülötte valami, ami témát ad a sajtónak. Az egykori jéghokissztár Ján Varholík felesége volt, tőle született lánya, Alexandra. Ők elváltak, ezután egy vállalkozóval jött össze, akitől szintén született egy kislánya, Ella. Tavaly márciusban Tomása Bakaj modellel járt négy hónapot. Jelenleg párja egy exrendőr, aki októberben megkérte a kezét.
A szlovák exminiszter lánya a karambol idején ittas volt. Édesanyja által kiadott közleménye szerint mélységesen sajnálja a történteket, és vállalja a felelősséget a balesetért. Az őrizetben lévő asszony a helyszínen állítólag sokkot kapott, és annak ellenére, hogy felborult terepjárójának szélvédőjén ki tudott mászni az autóból, nem volt képes segíteni a Fiat Puntóban rekedt embereknek. Gyakorlatilag végignézte, ahogy az autójukban elevenen megégnek.
Zoom
Miután a BMW belerohant a Fiatba, felborult. A részeg sofőr egyetlen karcolás nélkül megúszta
Ügyvédje, Tóth M. Gábor elmondta: sem a helyszínen, sem pedig tegnapi kihallgatásán nem tett vallomást ügyfele.
Zoom
A lángoló Puntóból csak egy ember tudott kimenekülni, de ő is borzalmas állapotban van
- Eva asszony mélységesen együtt érez az elhunytak hozzátartozóival. A kirendelt szakértők feladata lesz megállapítani, hogy mi okozta a tragédiát. Lehetett ez akár műszaki hiba, akár egy másik autó szabálytalansága, de természetesen lehetett ügyfelem hibája is - mondta az ügyvéd, és hozzátette, a gyanúsításban nem szerepel kábítószer, csupán alkoholos befolyásoltság. A dúsgazdag asszonyt meglátogatták rokonai is, akik, hajlandók kifizetni az óvadékot lányukért. - De csak egy feltétellel, amennyiben az előzetes letartóztatás indítványának egyetlen oka a szökés elkerülése.
A tragédia miatt a hevesi kistelepülés, Karácsond mély gyászba borult, mindenki M. Györgyöt, feleségét, Erzsébetet és V. Lászlót siratja. Az ő Puntójukat lökte le az útról Varhalíková Rezesová BMW-je. Egyedül V.-né Éva (54) tudott kimászni a lángoló roncsból, ám testének 90 százaléka megégett.
- Az egész család végtelenül le van sújtva, különösen Judit, aki egyszerre veszítette el édesanyját és édesapját - mondta a család egy ismerőse.
A sofőrként dolgozó V. László fia, Laci (18) árva lett, őt Juditék tervezik magukhoz venni.
- Egyszerű, dolgos emberek vagyunk, és nem akarunk beszélni a fájdalmunkról - mondta megtört hangon Judit. - Képtelen vagyok beszélni a történtekről, de bízom benne, hogy a rendőrség és a bíróság igazságot szolgáltat majd.
(Blikk nyomán)
Korábban írtuk: Meciar bizalmasának a lánya oltott ki három életet részegen az M3-ason
A Novy cas napilap értesülése szerint a szlovák felső tízezerhez tartozó közismert közéleti személy, Eva Varholíková-Rezesová ült annak a BMW-nek a volánja mögött, amely kioltotta a magyarországi M3-as autópályán három személy életét.

Annak az Alexander Rezesnek a lányáról van szó, aki a rendszerváltás utáni években Vladimír Meciar ex-kormányfő bizalmasaként emelkedett a legtehetősebb szlovákok közé, a 90 évek ún. vadprivatizációjának egyik fő haszonélvezőjeként, és egy ideig miniszteri pozíciót is betöltött. "Szép Sanyi", ahogy a (a "szlovákok" nagy részéhez hasonlóan) magyar felmenőkkel rendelkező Rezest kollégái a kormányban emlegették, luxuskedvelő életmódjáról volt hírhedt.
A Rezes-birodalom részét képezte többek között a Kassai Vasmű (VSZ Kosice), amelyet később az amerikai U.S. Steel vásárolt meg. "Szlovákia" egyik leggazdagabb családjának feje 53 éves korában szívinfarktusban halt meg. Mesés vagyonát özvegyére, fiára, Júliusra és a most 35 éves Evára hagyta.
Eva Varholíková-Rezesová, mint kiderült, alkohol hatása alatt vezette a BMW-t. A magyar rendőrség közlése szerint elaludhatott a volán mögött. A balesettel összefüggésben már megtörtént a kihallgatása, de a Novy cas értesülése szerint nem térhetett haza, mert gyanúsítottként őrizeti cellába helyezték.
A baleset a 44-es kilométerszelvénynél történt. A BMW nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak hajtott, majd kigyulladt. A Fiatban hárman bennégtek, holttestüket a tűzoltók az oltást követően találták meg a roncsok között. A kocsiból egy ember még időben ki tudott mászni, ő másodfokú égési sérüléseket szenvedett - írja a Fenet.sk.
Az MTI ezzel kapcsolatos híre:
Őrizetbe vették azt a szlovák állampolgárságú, 35 éves nőt, aki az M3-as autópályán kedd hajnalban három ember halálához vezető balesetet okozott; a szakértői vélemény szerint a nő ittasan vezetett - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére.
Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a kirendelt szakértő a vér- és a vizeletvizsgálat alapján alátámasztotta a baleset helyszínén már fennálló gyanút, miszerint a BMW vezetője alkoholos befolyásoltság alatt vezette autóját, amikor belerohant az előtte haladó Fiatba.
Hogy pontosan milyen mértékű ittasságra derített fényt a szakértői vizsgálat, arról a rendőrség a személyiségi jog védelmére, illetve nyomozati érdekre hivatkozva egyelőre nem nyilatkozik - tette hozzá a szóvivő.
Elmondása szerint a szlovák állampolgárságú nőt kedd délután ittas állapotban elkövetett, több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, vallomása nem publikus.
A rendőrség - a baleset súlya, az ittasság ténye, illetve amiatt, hogy külföldi állampolgárról van szó - javasolja az illetékes ügyészségen a nő előzetes letartóztatásba vételét; a bíróság várhatóan még a héten dönt az ügyben - közölte Beluzsárné Belicza Andrea.
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy valóban elaludt-e a volánnál a sofőr, mielőtt belerohant a Fiatba, a szóvivő megjegyezte: feltételezhetően igen, de ezt a körülményt még vizsgálják.
A rendőrség korábbi közlése szerint a szlovák rendszámú BMW kedden hajnali 4 óra 45 perckor nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt.
A szabályosan közlekedő személyautóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, míg azt az 54 éves nőt, aki ki tudott menekülni a járműből, másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a fővárosi Honvéd kórházba vitték; állapota súlyos, életveszélyes - mondta a PMRFK szóvivője.
Frissítés: "Felfedezte" a fejleményt az MTI is, alább olvasható az újabb hírük:
Egy volt szlovák miniszter, a kassai Vasművet privatizáló Alexander Rezes lánya az a szlovák állampolgárságú nő, aki halálos balesetet okozott kedden az M3-as autópályán – adta hírül saját információkra hivatkozva a Novy Cas című szlovák bulvárlap.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a balesetet okozó BMW vezetőjét kedd délután ittas állapotban elkövetett, több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A rendőrség javasolta az illetékes ügyészségen a nő előzetes letartóztatásba vételét.
A Novy Cas úgy tudja: a rendőrség által őrizetbe vett személy nem más, mint a bulvárlapokból jól ismert kassai "Rezes klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezesová. Varholíková testvére a szlovák sajtó által multimilliomosnak tartott Július Rezes kassai vállalkozó, aki korábban a kassai Vasmű igazgatótanácsának elnöke volt.
Mindketten Alexander Rezes gyermekei, aki a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, valamint a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője volt. Egy időben az óriásvállalat részvényeinek felét birtokolta.
A csaknem tíz éve elhunyt Alexander Rezest életében az ország második leggazdagabb embereként emlegette a szlovák média.
Eva Varholíková Rezesová gyakori és kedvelt szereplője a szlovák bulvárlapoknak. Volt férjével, a jégkorongozó Ján Varholíkkal két lányuk van.
Az őrizetbe vett Varholíková édesanyja, Eva Rezesová közleményt juttatott el a sajtóhoz, ebben nagy szerencsétlenségnek és tragédiának nevezte a balesetet. Varholíková édesanyja egész családja nevében mély együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és bocsánatukat kérte a tragédiáért. "Nagyon sajnáljuk a történteket. Lányom kész arra, hogy teljes egészében vállalja a felelősséget és a tragédia következményeit" - írta.
A szlovák rendszámú BMW kedd hajnalban nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A szabályosan közlekedő autóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Hárman bennégtek a kocsiban, egy 54 éves nő ki tudott menekülni a járműből, őt másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a fővárosi Honvéd kórházba vitték. A balesetet okozó sofőr valószínűleg elaludt a kormánynál.