Magyarországnak saját problémái miatt nincs szüksége az IMF-megállapodásra, egy biztonságihitel-megállapodásra az uniós problémák miatt van szüksége - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.
Az unió jelenleg inkább a probléma forrása, és nem a megoldás, az ország azért nem tud kilábalni a problémáiból, mert "visszahúz minket az unió válsága" - magyarázkodott napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az ország Európában elsőként indított munkahelyvédelmi akciót. "Bárki bármit mond, azt végig is fogjuk vinni" - szögezte le.
Hozzátette: a magyar államkötvényeket "túljegyzik", a pénzpiac működik, ezért Magyarországnak nem kell elfogadnia egy a 2008-ashoz hasonló megállapodást.
"Magyarországnak nincs szüksége egy MSZP-típusú megszorításokhoz vezető" megállapodásra az IMF-fel és az Európai Unióval - jelentette ki a kormányfő, megjegyezve: az országnak egy jó egyezségre van szüksége a nemzetközi szervezetekkel.
Orbán Viktor beszélt arról is, hogy pénzügyi ombudsmani intézmény felállítását javasolja angol mintára.
A miniszterelnök bejelentette: a kormány eddigi intézkedései ellenére is még mindig sok "dokumentálható állampolgári sérelem" van, ezért azt javasolja, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében.
Magyarországnak is fel kell készülnie az élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre - mondta a miniszterelnök.
A világ mezőgazdaságában kialakult helyzet súlyos és fenyegető - fogalmazott a kormányfő.
Kiemelte: élelmiszer-árrobbanás fenyeget, nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség, sőt konfliktusok alakulhatnak ki a világ különböző pontjain.
(MTI)