Hiába a szabályok, ha nincsenek elegen, akik megszegik azokat... Pedig nagy szükség lenne pár belevaló gyorshajtóra, aki nem csupán a gázpedálon felejti a lábát – ő harmincezerrel járul hozzá az államkasszához – hanem rendesen odalép, ha traffipaxot lát. Egy négytagú családnak havonta 1100 forintnyit kellene szabálytalankodnia ahhoz, hogy ne kongjon az államkassza bírságokra szánt rekesze. Idén először már közvetlenül a központi költségvetésben landolnak azok a bírságok, amiket a különböző állami szervek vetnek ki a lakosokra.
Hiába azonban a büntetésekért kiszabott pénzek akadálytalan áramlása, a tökéletesen működő rendszerhez nélkülözhetetlen lenne az is, hogy végre felrúgjuk a szabályokat.
2012. első felében az autósok még az elvárásoknak megfelelően teljesítették a kihágásokat, félúton azonban megtorpant a vagányság. A számok azt mutatják, az év közepétől érvénybe léptetett közúti szigorításokat túlságosan komolyan vették a közlekedők, így az eredetileg tervezett 32,5 milliárdos bírságbevétel már csak hiú ábránd. Szeptember végig több mint 22 milliárd forintért hágták át a törvényeket, ám ez a csillagászati összeg a tervezett bevételnek csupán a 70 százaléka.
A „közös zsákot" leghatékonyabban a Belügyminisztérium tudja töltögetni, mégpedig az objektív felelősségből származó bírságokkal. Ezt a törvényt díszítették fel még olyan kiegészítőkkel, mint az elsősegélydoboz hiányosságai miatt járó büntetés. Ezidáig 15,5 milliárd forintot sikerült ilyen címen beszedniük, a kitűzött célösszeget azonban még ők sem érték el. Ám még csaknem három hónap hátra van az évből.
– Az objektív felelősséget azért találták ki, hogy rend legyen. Végre rend van, most viszont az a probléma, hogy üresen maradt az államkassza. El kell a vezetőknek dönteni, mit szeretnének az emberektől: tiszteljék a törvényeket, vagy minél több bírságot fizessenek ki. Manapság nagyon nem éri meg szabálytalankodni, mert szinte mindenért büntetés jár, nem kell csodálkozni, ha a sofőrök odafigyelnek arra, mit csinálnak az utakon – véleményezte Bögös Sándor, az Autósok Szövetségének alapítója.
(Blikk nyomán)