A szélsőliberális Magyar Narancs értesülései szerint a szabályos ügymenettel ellentétesen, kérvény nélkül tartotta magánál a Lázár János vezette Miniszterelnökség azt a kisbuszt, amelynek utasaként az államtitkár szerdán halálos baleset részese volt.
„A Központi Ellenőrzési Főigazgatóság (KEF) 2012. augusztus 15-én adta ki a gépjárművet a Miniszterelnökséghez, mint szervezeti egységhez kirendelt feladatorientált gépkocsit” – közölte a Mancs megkeresésére Gyöngyösi Zoltán, a KEF főigazgatója. Ez a szervezet – mármint a KEF – látja el gépkocsikkal a kormányhivatalokat. Az augusztusi dátumnak azért van jelentősége, mert az index.hu-n megjelent tájékoztatás szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azért utazott ezzel a Volkswagen Multivan kisbusszal Hódmezővásárhelyről a fővárosba október 24-én reggel, mert szolgálati Audiját éppen téli felkészítésre vitték. A Magyar Narancs viszont úgy értesült, hogy a kisbuszt a Miniszterelnökség a kikérés óta nem szolgáltatta vissza a KEF-nek, és augusztus közepe óta folyamatosan használta.
Pedig ez a jármű elsősorban nem személyszállítására való – mint arra a főigazgató is utal, ugyanis feladatorientált kisbusz. Csupán egy-két napra szokták elkérni a kormányhivatalok, aztán pedig visszaadják a KEF-nek. Ezek a kisbuszok ugyanis az utazás mellett tárgyalóként is használhatók, az ülések elforgathatók, az ajtók pedig elektronikusan nyithatók. Ugyanezzel a típussal szállították Gödöllő és Budapest között az EU-delegációk tagjait a magyar EU-elnökség idején – ekkor a járműveket a Porsche Hungária szállította és adta bérbe a Külügyminisztériumnak, a Köztársasági Őrezred pedig kezelte őket. Négy darabot csereként tartottak tartalékban, ezeket vásárolta meg a KEF – az egyik ilyen kocsi került Lázár használatába. Lázár – akit egyébként sofőr szállított, egyedüli utas volt a járműben – úgy nyilatkozott, éppen egy kormányanyagot olvasott, és a kormányülésre tartott, amikor az ütközés bekövetkezett – egy ember halálát okozva.
Nem igényelték újra
A VW Multivan használatára vonatkozó információt a főigazgató is megerősítette: ennél a típusnál az „átlagos használati időtartam valóban néhány nap” – közölte Gyöngyösi. Ezt a feladatelvégzésre szabott intervallumot két hónappal túllépték, és a főigazgató közlése szerint mindez nem hivatalosan történt. „Amennyiben előre nem látható okok miatt a használat elhúzódik, újabb igénylést küldenek a KEF részére. Ez jelen esetben még folyamatban van, nem érkezett meg hozzánk” – tudtuk meg a főigazgatótól. Vagyis az augusztus közepén néhány napra kikért kisbusz úgy maradt három államtitkárság, a külügyi, a jogi és Lázár államtitkársága használatában, hogy eddig hivatalosan nem igényelték további használatra.

Ebben a "feladatorientált gépkocsiban" már nem nagyon fognak tárgyalni
A főigazgató azt mondta: nincs tudomása arról, hogy Lázár személyes használatra is igénybe vette a járművet. A személyes használat mértékét megállapítani egyébként a menetlevél alapján nem lehet, mivel személyes használat esetén a jármű menetlevél kitöltése nélkül vehet részt a forgalomban. Ezt a kilométer-számláló állása alapján lehet kiszámítani. A KEF nem rendelkezik „információkkal arra vonatkozóan, hogy a kirendelést követően milyen céllal, gyakorisággal és kik használják a gépkocsit. A vezetett menetlevelek csak a gépjárművezető adatait és az útvonalak adatait tartalmazzák”. A Magyar Narancs ezzel szemben úgy tudja, a menetleveleken a járművet igénybe vevő szervezeti egység nevét is fel kell tüntetni, amely használja a járművet.
Megtudták azt is: ezt a kisbuszt a minisztérium felső vezetői vehetik igénybe. A Miniszterelnökségen három államtitkárság dolgozik: Lázár mellett a jogit Győri Tibor, a külügyit Szijjártó Péter vezeti. A Miniszterelnökség munkáját ezen kívül kilenc helyettes államtitkár segíti, akik számára a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter, vagyis Navracsics Tibor engedélyezheti a gépkocsihasználatot. Ők csak egyedi esetben jogosultak sofőrt igénybe venni, 3-4 helyettes államtitkárság osztozik egy sofőrön – Lázár viszont állandó jelleggel jogosult sofőrrel utazni, amint ez október 24-én is történt. A Mancs a Miniszterelnökségtől kikérte azoknak a felső vezetőknek a nevét és küldetésük adatait, akik augusztus közepétől használták a kisbuszt, hogy kiderüljön, csak Lázár használta, vagy két kollégája és helyettesei is.
Ugyancsak kikérték a KEF-től a menetleveleket, amelyek alapján meg lehet állapítani, ki vagy kik használták a halálos ütközésig a járművet, mely úti célokat érték el, hány kilométert tettek meg vele. Gyöngyösi Zoltán azt a tájékoztatást adta, nem tudják, a gépkocsi mennyit futott a Miniszterelnökség használatában, jelenleg a rendőrségnél van a roncs, még nem volt alkalmuk leolvasni a kilométer-számláló állását. A Magyar Narancs azonban úgy tudja, a menetleveleket hónap végén, a tele tankolt járművel együtt be szokták vinni a KEF-hez, azaz arról rendelkezésre állhatnak adatok, hogy augusztus közepétől szeptember végégig hány kilométert tettek meg. Az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló kormányrendelet is kötelez a nyilvántartásra: „az igényjogosult a gépkocsi kilométer-számlálójának állását minden naptári hónap utolsó napján köteles az erre szolgáló nyomtatványon rögzíteni.”
Lett neki saját
Lázár még parlamenti Fidesz-frakcióvezetőként és hódmezővásárhelyi polgármesterként egy listaáron 20-30 millió forintba kerülő, 450 lóerős, S8-as Audit használt, amit 500-600 ezer forintért bérelt számára a képviselőcsoport és az önkormányzat. Lázár az autóbérletet 2011. februárban azzal magyarázta, hogy ő egy hónapban hétezer kilométert is megtesz autóval, mivel napi rendszerességgel kell Budapest és Hódmezővásárhely között ingáznia. Számára a kocsi márkája és típusa irreleváns, de ahhoz ragaszkodik, hogy olyan autót biztosítsanak, amely képes üzembiztonságosan megtenni a két város közötti utat. „Tekintettel arra, hogy két kisgyerekem van, azért ne várják el, hogy ezt a 400 kilométert, meglehetősen rövid idő alatt, olyan járművel tegyem meg, amely percenként lerobbanhat” – mondta. Egy hónappal később, a támadások hatására megvált az S8-astól, és hitelből vásárolt egy Németországból behozott 290 lóerős Audi 6 All Road Quattrót.
(Mancs nyomán)
Kapcsolódó: