A Jobbik lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint annak kapcsán, hogy az LMP-s országgyűlési képviselő Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Novák Előd csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, elfogadhatatlan, hogy az LMP-s politikus eddig ezt eltitkolta.

Ertsey az Országházban - oda illő ruházatban...
A jobbikos politikus ismertette: szerdán este minden parlamenti képviselőnek emailben küldte el azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal.
Novák levele:
Tisztelt Képviselőtársam!
Ezúton kérem tájékoztatását: a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal? Ha igen, milyennel?
Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke - a csatolt levelében - megerősítette dr. Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, eszerint "az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat (...) közérdekből nyilvános személyes adat. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó tájékoztatást (...) maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni."
Tisztelettel kérem tájékoztatását a fentiek alapján.
Köszönettel:
Novák Előd országgyűlési képviselő,
a Jobbik alelnöke
Hangsúlyozta: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni.
Péterfalvi válasza Nováknak:
Novák Előd elmondta: szerda este az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, fideszes képviselő volt, aki közölte, hogy nincs a magyaron kívül más állampolgársága. Azóta folyamatosan érkeznek a válaszok, amelyek elküldésére Novák Előd 30 napos határidőt adott.
Bár a válaszokat egyben akarják nyilvánosságra hozni, azt csütörtöki sajtótájékoztatóján már közölte, hogy Ertsey Katalin úgy nyilatkozott: rendelkezik izraeli állampolgársággal. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy ezt az LMP-s politikus eddig "eltitkolta" a választói és a nyilvánosság előtt, ezért le kell mondania (elképzelhető, hogy ettől függetlenül is megteszi, hiszen éppen felfüggesztette párttagságát; valószínűleg ennek köszönhető az őszinteség - a szerk.).
A nemzeti párt kezdeményezni fogja az országgyűlési törvény módosítását is, hogy szankcionálni lehessen azokat is, akik szándékosan vagy mulasztás miatt, de nem válaszolnak a levelére, és ezzel törvényt sértenek.
Kérdésre válaszolva Novák Előd azt természetesnek nevezte, hogyha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal is. Emellett azt is leszögezte: kizártnak tartja, hogy a Jobbik frakcióján belül lenne olyan képviselő, akinek van a magyaron kívül más állampolgársága is. A jobbikos politikusok erről korábban már szóban nyilatkoztak is - mondta.
(MTI nyomán, Ertsey-kép: Barikád.hu)
2. Lehet, hogy csak "viccelődött" Ertsey - elvégre hazánk felvásárlása vicces téma
A HVG információi szerint az LMP-s képviselő Novák Elődnek küldött válaszában azt írta: rég köztudott, hogy izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt. Hozzátette: identitása is izraeli-piréz, egyszerre érzi magát képesnek a zsidó érdek, valamint a piréz életérzés képviseletére.
A liberális lap szerint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője sem vette komolyan tájékoztatási kötelességét: ő vatikáni állampolgárnak vallotta magát.
3. Novák közleménye: Válasz Ertsey Katalin törvénysértésére
Értettem én a viccet, csak nem szeretem, ha hazánk Izrael általi gyarmatosításáról van szó - röviden így foglalható össze Ertsey Katalin LMP-s képviselő humorosnak szánt, de az adatvédelmi biztos szerint törvénysértő válasza a közérdekű adatigénylésemre.
Bár sajnos életszerű, hogy az LMP képviselője izraeli állampolgár, leveléből nyilvánvalóan tudtam, hogy válaszadási kötelezettsége alól ilyen polgárpukkasztással akar kibújni. Én azonban képviselői eskümet komolyan véve tájékoztattam a nyilvánosságot nyilvánvaló hazugságáról, s magyarázkodjon ő, ha akar. A jelek szerint már Ertsey Katalin is minimum cikinek érzi az izraeli állampolgárságot, mely fejleményt örömmel fogadok.
A Simon Perez izraeli államelnök által meghirdetett felvásárlásunk kapcsán legalább olyan morbid humorizálni, mint amilyen az MSZP-s politikusbűnöző Zuschlag János elhíresült vicce volt a Terror Háza előtt a hidegben, miszerint a zsidók legalább nem fáztak, amikor állítólag "befűtöttek" nekik.
Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megerősítette dr. Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, eszerint "az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat (...) közérdekből nyilvános személyes adat. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó tájékoztatást (...) maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni."
Ertsey Katalin mindennek tudtában adott komolytalan választ, így ugyanolyan törvénysértést követett el, mint ha a vagyonnyilatkozatát viccelte volna el, illetve hasonló jogsértés lett volna, ha az LMP a vesztes földpályázatok kikérésére válaszul a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kedvenc vicceit kapta csak volna meg. Ha az LMP képviselője nem ad érdemi választ az állampolgárságára, azzal minapi belharcukban tett nyilatkozatát, miszerint frakcióvezetésük megválasztása "az ocsmány politikai alkuk és kontraszelekció diadala volt", tágabb összefüggésbe helyezi, s magáról is hasonló bizonyítványt állít ki.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke
4. Péterfalvi próbál visszatáncolni: hirtelen csak a kettős vagy többes állampolgárság ténye lett a nyilvános adat
Az országgyűlési képviselők esetében is csak a kettős vagy többes állampolgárság ténye nyilvános adat, az viszont nem, hogy az illető melyik más állam állampolgára - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke csütörtökön.
Péterfalvi Attila "az utóbbi napokban elmérgesedett politikai vita kapcsán" felhívta a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy az ilyen adatok kiadására a képviselőket és az állami tisztviselőket nem lehet kötelezni. Már önmagában az erre való felszólítás is az "emberi méltóság sérelmét vetheti fel".
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: