Vizsgálatot indít a cigányhelyzetről őszintén beszélő konyári tanár ellen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A fenntartók megerősítették, hogy az internetre a minap kikerült felvételen (melyre először a HVG hívta fel a figyelmet) valóban a község iskolájának tanára látható, ugyanakkor azt állítják, nem volt tudomásuk arról, hogy a férfi testi fenyítést alkalmazott volna. Konyáron feszült a hangulat a cigánybűnözés miatt, tavaly a lakosok egy része aláírásgyűjtésbe kezdett, és a Magyar Gárda behívását tervezte. A polgármester azt hazudja, a falu eddig békés volt (értsd: a magyarok némán tűrték a cigányterrort), "csak az utóbbi időben keltik a hangulatot bizonyos erők".

Vígh Szilárd - meghurcolnák, mert igazat mondott
„A tanári hivatáshoz méltatlan a fiatalember viselkedése, és erkölcsileg elítéljük azt” – mondta témát feszegető a HVG-nek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szóvivője a konyári általános iskola történelemtanáráról, aki egy az internetre kikerült felvételen arról beszél, párszor testi fenyítést is alkalmaznia kellett a mocskos és büdös purdékkal szemben. Az intézményfenntartó szóvivője szerint a Klik elnöke „azonnal kérte a tankerület igazgatóját, hogy vizsgálja ki az ügyet.”
A zsidó internetes oldal érdeklődésére Konyár polgármestere, Fülep László megerősítette, hogy a felvételen látható férfi valóban a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola történelemtanára, ősz óta dolgozik az iskolában, előtte a Debreceni Egyetemen végzett történelem-politológia szakon. Elmondása szerint a tanárra eddig nem volt panasz, így a videón "megdöbbent", és „az egész falu háborog” miatta (pontosabban a falu cigány része - a szerk.). „A rasszista jelenségeket és törekvéseket tiltom és kizárom. Ha nagy nyilvánosság előtt hangzottak el ezek a szavak, az pedagógustól nem elfogadható ” – fogalmazott. A polgármester hozzátette: Konyáron 1864 óta laknak cigányok, "eddig kifejezetten békésen éltek együtt a többi lakossal, csak utóbbi egy-két évben kezdték el kelteni a hangulatot bizonyos erők.”
Állításának ellentmond, hogy helyi lakosok egy csoportja tavaly tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdett, amellyel a romló közbiztonság ellen akartak tiltakozni, majd 400 aláírást összegyűjtve kilátásba helyezték, hogy ha "nem lesz rend", a Magyar Gárdához fordulnak. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszul statisztikákat mutatott be, amelyek szerint a regisztrált bűncselekmények száma a 2011-es 192-ről az évben 97-re csökkent (mert egyre kevesebben látják értelmét a bejelentésnek - a szerk.). A Jobbik két Hajdú-Bihar megyei képviselője, Kulcsár Gergely és Rubi Gergely március végén bejelentette, látogatást terveznek a községbe. A Belügyminisztérium a „törvények betartására” szólította fel a képviselőket, de Konyáron végül nem rendeztek Gárda-felvonulást, csupán lakossági fórumot tartottak a jobbikosok.
Fülöp László, bár elítélte Víg Szilárd kijelentéseit, azzal kapcsolatban nem akart állást foglalni, indokolt lenne-e a tanár felfüggesztése, fegyelmi eljárás indítása. (Nyilván ezt szeretné elérni a magyargyűlölő metéltek által szerkesztett HVG - a szerk.) Mint mondta, ennek eldöntését az illetékes hatóságokra bízná. A konyári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola állami tulajdonban áll, idén pedig már a Klik felügyeletet alá tartozik, így sem az önkormányzati szerveknek, sem az iskola igazgatójának nincs jogköre fegyelmi eljárást vagy vizsgálatot indítani. Fegyelmi jogköre a munka törvénykönyve alapján csak a Klik derecseki tankerületi igazgatóságának és budapesti központi hivatalának van. Az iskola igazgatója nem kívánt nyilatkozni.
A HVG kérdésére a Klik sajtószóvivője azt mondta: az iskolában „testi fenyítés alkalmazásáról se a fenntartónak, se az iskolaigazgatónak nem volt tudomása, ez is a kivizsgálás részét képezi.” A videóban elhangzottakat „a tanári hivatáshoz méltatlannak” nevezték, és „erkölcsileg elítélték.” A szóvivő egy olyan levelet is eljuttatott a laphoz, amelyben az igazgató úgy fogalmazott, elítéli és felháborítónak tartja az esetet. „Iskolánk mindig mentes volt a szélsőségektől, ezután is szeretnénk az elsődleges feladatunknak, a nevelésnek és az oktatásnak maximálisan eleget tenni az emberiesség jegyében” – írta. (Arra sajnos nem tért ki, hogyan véli fegyelmezhetőnek az emberi viselkedésre képtelen retkeket, pedig igazán kíváncsiak lennének erre - a szerk.)
„A konyári eset azért is kirívó, mert utóbbi három évben csökkent az iskolákban, tanárok által elkövetett fizikai erőszakos cselekmények aránya” – mondta a HVG-nek Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke. (Magyarországon a testi fenyítés minden formája tiltott az oktatási intézményekben.) „Ehelyett a hozzánk érkező panaszok 80 százaléka érzelmi bántalmazásról szól, amely esetenként elmehet a zaklatásig is, amely már büntetőjogi kategória.” Keszeri szerint gyakori, hogy tanárok fegyelmező eszközként tantárgyakból adnak elégtelen osztályzatot rossz magaviseletért. Ennek ellenpárjaként előfordul, hogy magukat eszköztelennek érző tanárok egyszerűen hazaküldik a kezelhetetlennek tartott gyerekeket, akik teljesítés nélkül kapnak bizonyítványt, vagy magántanulónak küldik el a fegyelmezetlen tanulókat.
Mint mondta, az MSZOE etnikai és egyéb jellegű diszkrimináció miatt is sok panaszt kapott, amelyek főleg a "roma" gyerekeket fogadó intézményekből érkeztek, ahol elsősorban a "szegregáció valamilyen formáját" tapasztalták.
L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó, elsősorban Hajdú-Biharban működő Igazgyöngy Alapítvány igazgatója szerint a konyári eset nem előzmény nélküli: a községben tapasztalható etnikai feszültségekről korábban beszámolt a megyei sajtó is. Így többek között aláírásgyűjtésről lehetett olvasni, melyben erősebb rendőri intézkedéseket követeltek, és egy fórumról is, ahol egy közeli falu, Hencida jobbikos polgármestere számolt be a problémakezelési gyakorlataikról.
L. Ritók szerint a videofelvétel „társadalmi kórkép” arról, hogyan működik az úgynevezett „hideg integráció”, vagyis amikor a "hátrányos helyzetűek" integrációját olyan közegben próbálják elindítani, amely valójában nem szeretné az adott csoportot befogadni. Szerinte a konyári eset nem egyedi, „sok ilyen tanár van, akiről nem készült felvétel.”
(Kuruc.info - HVG korrigálva)