A Népszava főszerkesztője visszaadja 1995-ben kapott Táncsics-díját. Németh Péter így kíván tiltakozni az ellen, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársa is megkapta hétfőn ezt a kitüntetést.
A Népszava csütörtöki, az MTI-nek megküldött közleménye szerint a főszerkesztő azzal indokolta döntését: elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni.
"Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól, sajnos, vállalhatatlan" - írta Németh Péter.
Frissítés: Szőcs Géza és Káel Csaba is állami kitüntetést kapott
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 15-e alkalmából a kultúra területén végzett "kiemelkedő művészi tevékenység elismerésére" díjat adott át többek között Szőcs Géza egykori kulturális államtitkárnak, aki szerint "talpnyaló gesztus" volt, hogy a "gyenge jellemű" Nyirő kiállt a szövetségeseink mellett, Káel Csaba rendezőnek, akinek Happy End Kft. nevű cége három választáskor is kampányfilmet készített a Fidesznek (és akit nem csak a narancsosok szeretnek, hanem a ballibek is, most azonban éppen az előbbiek által osztott pénzen hízik), valamint - meglepő módon - Szaniszló Ferenc újságírónak, aki az Echo TV-n vezetett Világ-panoráma című műsorában az utóbbi időben többször is nagyon keményen odamondott a Fidesznek.
Az Emmi minisztere Babérkoszorú-díjat adott át csütörtökön Szőcs Géza költőnek, aki a második Orbán-kormány első kulturális államtitkára volt. Szőcs mellett Ács Margit író és Tóth Erzsébet költő kapta meg még a díjat.
Balog Zoltán kitüntette Káel Csaba rendezőt is, akinek neve összeforrt a Happy Enddel, az ügynökség 1994-ben, 98-ban és 2002-ben a Fidesz kampányát készítette. A Happy End Kft. 1999-ben megnyerte a négyéves kormányzati kommunikációra kiírt pályázatot. Az állami ünnepségek szervezése mellett az Országimázs Központ projektjeiben vettek részt, a cég felszámolásán 925 millió forintot bukott az államkassza. Káel tavaly március óta a Művészetek Palotája igazgatója. A rendező most Nádasdy Kálmán-díjat vehetett át, ami ő kapott meg egyedül.
A most Érdemes művész-díjat kapott Sunyovszky Szilvia színésznő is feltehetően politikai szerepvállalásáért és nem művészként kapott kitüntetést. Sunyovszky ugyanis 1994-ben hozzáment a Magyar Művészeti Akadémiát vezető Fekete Györgyhöz, 2003-ban Orbán Viktor szóvivője volt - írja a cink.hu. A színésznő a Pozsgai Zsolt által 2010-ben rendezett A Föld szeretője előtt utoljára 1986-ban szerepelt színészként A bunker című tévéfilmben.
2. frissítés: Drágabolgárúr és Vince Mátyás neve sem mocskolja már be a díjat
Sorra adják vissza Táncsics-díjukat balliberális újságírók, miután kiderült: Szaniszló Ferenc, az Echo TV munkatársa is megkapta ezt a kitüntetést. A Népszava főszerkesztője, Németh Péter volt az első, aki így tiltakozott a kitüntetés ellen. Németh 1995-ben kapott Táncsics-díjat.
"Egy bizonyos Szaniszló vezetéknevű ember kitüntetése, a jelölés és döntés módja, valamint a magyar kormány szélsőjobboldallal kapcsolatos magatartása miatt mától nem tekintem magamat a Táncsics-díj kitüntetettjének. A 2006-ban kapott elismerést postán eljuttatom egy Balog vezetéknevű miniszternek" - írja Nej György a Facebookon. Nej hosszú évekig volt a Magyar Rádió szerkesztője, műsorvezetője.
A Klubrádió értesülései szerint visszaadja Táncsics-díját Rangos Katalin és Bolgár György, a Klubrádió munkatársai, hasonlóképpen döntött Vince Mátyás, az MTI egykori elnöke is, valamint Horváth Zoltán, a HVG egykori főszerkesztője is.
(MTI - Index - HVG nyomán)