Két Bánk bánt is rendez idén Káel Csaba, ebből a Los Angelesben, a Plácido Domingo vezényletével készülő produkcióra 200 millió forint rendkívüli támogatást is kap a magyar államtól; ez több mint fele a színrevitel költségeinek. Szőcs Géza kulturális államtitkár szerint ahol ez pénzbe kerül, ott pénzért kell elérni, hogy ismertebb legyen a magyar kultúra (itthon pedig iskolákat zárnak be, és elveszik a tűzoltók nyugdíját).


Szőcs Géza kulturális államtitkár és Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera főigazgatója tavaly decemberben jelentette be, hogy a következő szezonban a magyar kormány anyagi támogatásával mutatják be Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a kaliforniai város 3600 fős operaházában. Az állami támogatás pontos összege "folyamatában alakult ki", mondta Magony Zsolt, az előadást a Los Angeles-i Operaházzal koprodukcióban szervező Megakoncert társproducere arra a kérdésére, a szervezés mely pontján derült ki a támogatás mértéke.
A 200 millió forintot a május 31-i rendkívüli kormányrendelet utalta "előirányzatból történő átcsoportosítás" formájában a kulturális szférát is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumához. A nem részletezett 200 millió forintos tételről - "operaprodukció megvalósítása az Amerikai Egyesült Államokban" - Szőcs Géza kulturális államtitkár az Origó kérdésére elmondta, hogy az valóban a Káel Csaba rendezte Los Angelesben bemutatandó Bánk bán (itt olvashatja a Magyar Közlönyt, amelyben szerepel az összeg). "Szükséges a magyar kultúrát megismertetnünk külföldön - ott, ahol ingyen lehetséges, ott ingyen, ahol ez pénzbe kerül, ott pénzzel" - mondta erről az a kulturális államtitkár arra a feltevésre, hogy miért szükséges az elmúlt időszak kulturális szférát sújtó elvonásai után a külföldi operaprodukciót támogatni.
Káel Csaba Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is színre viszi a Bánk bánt a következő évadban. "Elsősorban felújítás lesz, hiszen a korábbi, 2002-es rendezés terében és jelmezeiben kerül színre az opera" - mondta a budapesti előadásról Káel.
Egy fideszes, akit a komcsik is szeretnek
A narancsoldal sztárrendezőjével egyszer már foglalkoztunk. Megírtuk, hogy az első Orbán-kormány idején közismertté vált Happy End és Ezüsthajó cégek alapítója nem keveset tett azért, hogy a 2002-es választások idejére nem minden alap nélküli vádaskodások lehetőségéhez juttassa az MSZP-t, mégis megúszta az akkori "elszámoltatást", Orbán kebelbarátja ugyanis kitűnő kapcsolatokat ápol a liberális oldallal is, többek között egy Réz Andrásnak nevezett ritka tehetségtelen zsidó iskolájában is tanári álláshoz jutott, pedig igazán ritkaságszámba megy az olyan egykori fideszes, aki a 2002-es kormányváltás után is zsíros állásokhoz juthatott. (Mellesleg Réz András cége rendezi az Apró Piroska által befolyásolt Szerencsejáték Rt. reklámfilmjeit, azaz ezekben a szerződésekben Réz András cége szerepel, ám a rendező kivétel nélkül Káel Csaba.)
Azt is megírtuk, hogy Bayer Zsolt és Wermer András mellett ő volt az egyik legfuttatottabb kultúrsztár ’98 és 2002 között, Hiller István egykori kultúrminiszter mégis a Művészetek Palotája igazgatójává nevezte ki. Ám Káelünknek ez sem volt elég: közös kft.-t alapítottak néhány liberális fideszessel együtt, a közpénzek jobbról történő lenyúlása érdekében. Ebben a kft.-ben olyan alakok gyűltek össze, mint Wermer András, a Fidesz '98-as kampányának vezetője, Várhegyi Attila, a Fidesz egykori, felfüggesztett börtönre ítélt bűnöző pártigazgatója, Gyarmati László és felesége, akik egykor a hihetetlenül sokba kerülő Országjáró című lapot szerkesztették, amit az első Orbán-kormány idején minden postaládába bedobtak. Várhegyi Attila pr-cége aztán – sejthetően Viktort a háta mögött tudva – szerződést kötött a fideszes önkormányzatokkal, így történhetett, hogy tavaly ők nyerték el a pécsi Európai Kulturális Főváros projekt megnyitójának a rendezését. A tét pedig nem volt kicsi, közel egymilliárd forintot kaptak ezért a munkáért.
Az Orbán Viktor által vezetett narancsalakulat nemrég kétharmados többséget szerzett Magyarország alaposan megvezetett választópolgáraitól. S bár hazánk gazdasága óriási problémákkal terhelt, az államunk gyakorlatilag a csőd szélén táncol, egyvalakinek jutott pénz, hogy filmet rendezzen. Ki nem találják, kedves olvasók. Naná, hogy Káel Csabáról van szó, aki most Munkácsy Mihály életéről rendezhet filmet, potom 3,3 milliárdból, azaz 12 millió euróból - írtuk szinte pontosan egy évvel ezelőtt megjelent cikkünkben.
(Kuruc.info - Origó nyomán)