A Jobbik javasolja az Országgyűlésnek, hogy tegye az oktatás részévé az általános iskolák felső tagozataiban az egykori recski kényszermunkatábor helyén kialakított Nemzeti Emlékpark meglátogatását - ismertette párt indítványát a Vona Gábor pártelnök csütörtökön Recsken.
Ez azért is szükséges, mert "miközben a horogkereszt tiltása minden politikai erő és az egész társadalom számára egyértelmű", a vörös csillag tilalmának feloldását újra és újra felveti valaki - közölte a Nemzeti Emlékparkban megtartott sajtótájékoztatón a politikus.
Mint mondta, a diákok recski látogatása éppen azt szolgálná, hogy a felnövő nemzedékek számára is egyértelművé váljon a kommunista diktatúra kegyetlensége. A kirándulások állami támogatással valósulhatnának meg.
Ismertetése szerint Heves megyében tett csütörtöki látogatása során tárgyalt a kérdésről Szabó Róberttel (Fidesz), a Heves Megyei Önkormányzat elnökével és Horváth Lászlóval, a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottal, fideszes országgyűlési képviselővel, akik jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést. Találkozott hét környező település, Recsk, Parád, Parádsasvár, Sirok, Mátraballa, Mátraderecske és Bodony polgármesterével, akik szándéknyilatkozatot írtak alá a kezdeményezés támogatásáról. Egyeztetett a Recski Szövetség vezetőivel is, akik - a politikus elmondása szerint - szintén örülnek a javaslatnak.
Mindez pedig kellő alap ahhoz, hogy az Országgyűlés is elfogadja a javaslatot, amely 2014 szeptemberétől törvényerőre léphetne - tette hozzá.
Kezdeményezni kívánják egyúttal az emlékhely rekonstrukcióját, hogy egy a 21. század igényeinek megfelelő interaktív kiállítás jöjjön létre a Nemzeti Emlékparkban.
Úgy vélekedett, hogy ez olyan üggyé válhat, ami elemelkedik a politikai megosztottságtól. Demonstrálható általa, hogy vannak még olyan ügyek Magyarországon, amelyek mindenki által támogathatóak. Recsk ügye ilyen lehet, ami példamutatóvá válhat az egész ország számára - mondta Vona Gábor.
(MTI nyomán)