Vasárnap kezdődik a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) közgyűlése Budapesten, a háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. Az esemény nyitó napján beszédet mond Orbán Viktor, hazánk zsidóimádó miniszterelnöke.
A vasárnap esti megnyitón felszólal Szilván Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is.
A hétfői programot Guido Westerwelle, a buzi német külügyminiszter nyitja meg, majd a WJC tisztségviselői számolnak be tevékenységükről, a küldöttek tisztújítást is tartanak. Ugyancsak hétfőn a közel-keleti helyzet "rendezésének" (értsd: további telepépítések stb.) kilátásait vitatják meg.
Kedden a "szélsőjobboldali ideológia erősödéséről" lesz szó, majd a szervezet 2013-2017-es terveiről tanácskoznak. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának kóser étterembe hazajáró elnöke.
A közgyűlést Ronald S. Laudernek, a WJC elnökének beszéde zárja.
A WJC az MTI érdeklődésére közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. Ebben az országban él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, lélekszámuk meghaladja a százezret - emlékeztettek. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is "drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma", és "ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél".
A szervezet kiemelte: a budapesti rendezvénnyel rá akarják irányítani a figyelmet az "európai zsidók problémáira".
Felidézték, hogy nemrégiben tanácskozást szerveztek a görögországi Szalonikiben is, mert az országban megerősödött a "szélsőjobboldali Arany Hajnal párt". (Az Arany Hajnalnak 18 képviselője van a 300 tagú athéni parlamentben.) A rendezvénnyel azt üzenték a görög hatóságoknak, hogy "többet kell tenniük az antiszemitizmus és a rasszizmus visszaszorításáért" - hangsúlyozta a WJC.
Azt írták: az antiszemitizmus néhány európai országban egyre erősödik, aggodalommal figyelik a Jobbik és az Arany Hajnal tevékenységét is, hiszen ezek a pártok meglátásuk szerint "nemcsak a zsidó vagy a roma kisebbségekre, hanem a szabadságra és a demokráciára is veszélyt jelentenek". Az ilyen pártok és szövetségeseik ellen határozottan fel kell lépnie minden demokratikus erőnek - adták ki a parancsot. A szervezetnél hozzátették: budapesti találkozójukon ezeket a kérdéseket is megvitatják majd.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn úgy nyilatkozott: Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi "méltóságát". Az államtitkár hozzátette: beszédében a miniszterelnök határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben "mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része".
(MTI nyomán)