Negyven jobbikos képviselő egy havi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A jobbikosokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint lenne.
A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: felvonultak az elnöki pulpitusra, és több figyelmeztetés ellenére sem hagyták el azt, a szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók!" Latorcai János indoklásában azt írta: a képviselők "közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak", ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, egy havi tiszteletdíjuk megvonását.
A Jobbik-frakció három tagja - Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor - nem vett részt az akcióban, az ő tiszteletdíjukat nem csökkentik.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke eközben javaslatot tett három, az LMP színeiben politizáló független képviselő tiszteletdíjának csökkentésére. Indoklása szerint Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy molinó kifeszítésével és megafon használatával sértette meg az Országgyűlés rendjét a földtörvény zárószavazásakor. A házelnök tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezi.
Frissítés: "Unortodox megoldást kellett keresnünk"
A Jobbik képviselői büszkén vállalnak bármilyen szankciót, amit a múlt pénteki országgyűlési akciójuk miatt szabnak ki rájuk - válaszolta az ellenzéki párt elnöke az MTI kérdésére kedden azután, hogy Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot kedden.
A jobbikos politikusokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint. A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll össze, utóbbi kettőt nem érinti a büntetés. A legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőtől vonhatják le, ha az Országgyűlés megszavazza a parlamenti honlapon olvasható indítványt.
Vona Gábor más témában tartott keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére leszögezte: pártja képviselői hajlandók lemondani a tiszteletdíjukról a magyar föld megvédéséért, mert a jobbikos politikusokat nem a pénz érdekli, hanem a magyar föld. Hangsúlyozta: továbbra is úgy érzi, hogy frakciójuk a leghelyesebb megoldást választotta a földtörvény elleni tiltakozásul, mert a kormány "olyan szinten ment szembe a saját ígéreteivel, hogy unortodox megoldást kellett keresniük".
(MTI nyomán)