Egy a Magyar Nemzet birtokába került megbízási szerződés föllebbenti a fátylat arról, hogyan hálálták meg a szocialisták Ron Werbernek, a párt izraeli kampánytanácsadójának a munkáját 2002-ben, a győztes választások után.
Azt a megoldást választották, hogy az állami tulajdonú Magyar Követeléskezelő Rt. 2002. július 15-én 200 dolláros (akkori árfolyamon több mint 50 ezer forint) órabérért megbízta Werber cégét, az izraeli bejegyzésű Werber Public Affairst a befektetéspiaci és a tőkepiaci helyzet elemzésével, hogy világossá tegye számukra, a „különböző típusú befektetések értékesítésére melyek a várhatóan legelőnyösebb időpontok”.
Az alig egy és negyed oldalas, helyesírási hibákkal tarkított szerződésben feladatul szabták, hogy a kampánytanácsadó cége gyűjtsön információkat arról, a követeléskezelő hol és hogyan végezhet sikeres és új szolgáltatói tevékenységet. Rögzítették, hogy Werberék szóban adnak tanácsokat az állami társaságnak, így a 2010-es kormányváltás után az állami cég új vezetése semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy az izraeli cég valóban elvégezte-e a munkát.
A szerződés teljesítését a követeléskezelő akkori vezérigazgatója, Penzné Lajta Katalin igazolta le 2002. november 20-án, és ez alapján összesen 9000 eurót fizettek ki a Werber Public Affairsnek – ez akkori árfolyamon több mint 2,2 millió forintnak felelt meg.

A lap forrásai szerint a szóban forgó megbízás egy tipikus „kifizetés” volt, hiszen ugyanezt a munkát saját apparátusával is elvégeztethette volna a követeléskezelő. Hogy nem alaptalan ez a vélekedés, jelzi: az állami társaság újdonsült vezetője, Penzné Lajta Katalin 2002 áprilisában még MSZP-s színekben országgyűlési képviselőjelölt volt Fejér megyében, a 7-es számú egyéni választókerületben, Bicskén, ahol végül alulmaradt a Fidesz–MDF jelöltjével szemben.
A lap megemlíti az általunk nyilvánosságra hozott levelet is, erről így írnak: Kizárólag Ron Werber, az MSZP mellett dolgozó izraeli kampányszakértő engedélyével kerülhet fel a jövőben bármilyen fénykép az internetre Mesterházy Attiláról – ez derül ki egy, a Kuruc.info portálon megjelent e-mail üzenetből, amelyet Werber küldött MSZP-s címekre. A levél szerint a gyűlöletkampányokról ismert külföldi ugyanis kifakadt amiatt, hogy szerinte előnytelen kép jelent meg az MSZP elnökéről, méghozzá a párt saját honlapján. – Nem tudom, ki van megbízva azzal, hogy kiválogassa és engedélyezze, mely Attiláról készített képek kerülhetnek fel az MSZP.hu-ra vagy bármilyen más világhálós oldalra – fogalmazott, hozzátéve, hogy őrületbe kergeti egy előnytelen kép. Werber szerint „ez szabotázs”. Egyúttal azt is leszögezi, „egyetlen kép se kerüljön fel Attiláról a világhálóra az én engedélyem nélkül”.
(mno.hu nyomán)