Hajnali 4 óra körül egyelőre ismeretlen okból felrobbant, majd kiégett a Budapest Bank egy budapesti fiókja. A XIII. kerületben, a Lehel út 70-72. alatt található pénzintézményhez rendőrök, tűzoltók és mentők érkeztek.
Zoom
Dudás-Kanyog Andrea, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese később az MTI szerint azt mondta, hogy hétfőn 4 óra 18 perckor a Lehel úton egy bank épületének utcafronti fala robbanás miatt kidőlt.
Zoom
Hozzátette, hogy az okot vizsgálják, személyi sérülésről nem kaptak információt. A Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárták az utat, ami a villamosközlekedést is érinti.
Zoom
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.
A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.
A közlemény szerint a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak - írta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Frissítés: Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a Lehel utcai bankfióknál történt hétfő hajnali detonáció előtt - tudta meg az MTI.
2. frissítés: Az Index meg nem erősített információja szerint egy csomagba helyezett bomba robbant, amit egy motoros hagyott a helyszínen.
Zoom
Az értesülést a rendőrség szóvivője, Kovács Viktória alezredes sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, mondván, egyelőre még vizsgálják, mi történt pontosan.
Zoom
A Velvet értesülései szerint a biztonsági kamerák rögzítették, ahogy egy férfi egy csomagot helyez el az épület előtt, majd sietve elhagyja a helyszint.
Zoom
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté elmondta: mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.
Zoom
A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.
Zoom
Mint azt a szóvivő elmondta, a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.
Zoom
A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak.
3. frissítés: A rendőrség azt közölte, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint robbantásos bűncselekmény történt a fővárosi Lehel utca egyik pénzintézeténél. Az elsődleges adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult. A rendőrség közleménye szerint tart a helyszíni szemle, a tanúkutatás, az adatgyűjtés, valamint a biztonsági kamerák felvételeinek elemzése.
Zoom
Egy helyi pék a rendőrök beszélgetéséből azt hallotta, hogy hajnalban, a robbanás előtt egy férfi jelent meg a bankfiókoknál, és az árkádok alatt fekvő hajléktalanokat felszólította, hogy menjenek onnan.
A robbanás kétségkívül belülről jött, az üvegszilánkok kifelé repültek, sok helyütt akár a bankfióktól 50 méterre is. Az MTI szerint az út mindkét oldalán betörtek az ablakok, és feltehetőleg a bank bejárati ajtaját repítette az út túloldalára a detonáció. A  szemközti kórház több ablaka is kitört. Közelebbről az látszik, hogy a falban lévő bankautomata félig ki van nyitva. A helyben lakók a látvány alapján egyelőre nem tudják eldönteni, hogy az egymás mellett lévő CIB és Budapest Bank fiókjából melyiknél lehetett a robbanás.
4. frissítés: A CIB Bank fiókjában jelentős anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg - mondta el Szinai Ádám, a bank kommunikációs vezetője. Hozzátette, a rendőrségi vizsgálat még folyik.
Pozitív hírként tálalják és kommentálják a hétfő reggeli budapesti bankrobbantást a devizahitelek eltörléséért tüntető csoportok oldalain, kiemelve, hogy személyi sérülés nem történt, csak "a mocskos bank" szenvedett károkat. Az egyik szervezet máris mozgósítja az aktivistáit, de egyelőre nem közölték, milyen akcióra készülnek.
„Valami elkezdődött? Az első bankrobbantás!:-)” – ezekkel a szavakkal osztotta meg a Facebookon hétfőn reggel a XIII. kerületi robbanásról szóló hírt Zoltán, az egyik devizahiteleseket tömörítő szervezet aktivistája. Ezzel a hozzáállással egyáltalán nincs egyedül, a különböző devizahiteles csoportokban és oldalakon sokan gondolkodnak hasonló módon. „Bárki tette, jól tette! Gratulálok! Csak így tovább!” – írta például Erzsébet a Nem adom a házamat oldalra.
„Lehet, hogy valakinek tele lett a hócipője?! Giga lájk! A lakókat ettől függetlenül sajnálom” – osztotta meg a hírt és a véleményét a Radikális Bankellenes Csoport ismeretlen adminisztrátora. Néhány kommenttel lejjebb ugyanő még azt is hozzáfűzte: „Egy ilyen bulit nagyon meg kell tervezni. Remélem, lesz annyi esze, hogy soha senkinek nem mondja el. Ez a legnehezebb. Nekünk csendes hősökre, nem börtönben csücsülő mártírokra van szükségünk!”
A Nem adom a házamat Facebook-oldal oldal adminisztrátora egyenesen a helyszínről tudósít: „Az OVT (Otthonvédelmi Tanács – a szerk.) helyszíni tudósítóját idézem: "Laci, ez nagyon király! Kár, hogy a nem az összes repült. Nagyon profi lehetett, a lakásoknak semmi baja, csak a mocskos bank. A kirakat teljesen kiszakadva. Hamarosan lesznek képek is. A jelenlévő nézelődők egyöntetű véleménye, hogy nagyon helyes, hogy ez történt, és kevés még. Ennél többet érdemelnének a mocskok.”
„Mi plakátokat tettünk, de valaki bátrabb volt: Borítékot hagyott” – írta a Nem adom a házamat adminisztrátora, aki szerint a robbantó hős, hiszen ügyelt rá, hogy ne sérüljön meg senki. „Ha én lettem volna, akkor biztosan akarnám, hogy elinduljon valami. Mert mi értelme van egy bank felrobbantásának, ha nem követi a teljes ellehetetlenítés, és a jogos igényeink, az eltörlés, és kártalanítás kikényszerítése?” – lamentál a szervező azon, szabad-e „ráülniük” a robbantásos akcióra.
A devizahiteles szervezet ennek megfelelően arra szólítja fel tagjait, hogy álljanak készenlétben valamilyen, közelebbről meg nem nevezett akcióra: „Figyelem, minden szószólónak. Legyen a kezetek ügyében egy táska, amibe meleg ruhát, tisztálkodó szereket, alsóneműt, könyveket, jegyzetfüzetet, tollakat, gyógyszereket tesztek. Kényelmes cipőt vegyetek. Mindenképpen értesítsétek a harcostársakat, hogyha történt valami veletek. Hajrá!”
(MTI - Origó - Index - HVG nyomán)
5. frissítés: ahogy az lenni szokott, máris beindult a mémgyártás (olvasónk alkotásai):
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
6. frissítés: A Magyar Bankszövetség hétfő délután összehívta bankbiztonsági szakértőit, hogy - a rendőrség munkáját segítve - vizsgálják meg részletesen a hajnali, a a XIII. kerületi Lehel utcában történt vandál robbantás körülményeit. A pénzintézetek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy, szoros együttműködésben a rendvédelmi szervekkel, civil biztonsági erők bevonásával a robbantásos bűncselekményt felderítsék - mondta Sütő Ágnes, a bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére.
Megdöbbenve értesültek a hajnali robbantásról, és elítélik az ilyen, a közbiztonságot is aláásó, a lakosságot veszélyeztető magatartást. Szerencsés véletlen csak, hogy senki nem sérült meg, hiszen több környező épületben, irodában és sok lakásban is kárt okozott a bűncselekmény - mondta Sütő Ágnes.
Kifejtette: a XIII. kerületi, Lehel utcai pénzintézetek közül több bankfiók nem tudta hétfőn kiszolgálni ügyfeleit. Amíg, várhatóan még néhány napig, ez így marad, az adott bank központi ügyfélszolgálata segít az érintetteknek.
Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a robbantás sem ügyféladatot, sem betétet, ügyfélvagyont nem érint, mivel ezeket nem az adott bankfiókban tárolják - tette hozzá a kommunikációs vezető.
A helyszínről készült felvételek szerint a CIB Bank és a Budapest Bank portálja károsodott.
(MTI)
7. frissítés: Egész nap helyszíneltek a rendőrök. Összesen hét bankfiók található itt egymás mellett, ennek ellenére a Híradó úgy tudja, hogy alapvetően rablási kísérletként kezelik az ügyet, nem pedig általános, bankok elleni akcióként. Vagyis a nyomozók jelenlegi elképzeléseik szerint a robbantó pénzt akart szerezni, csak éppen túlméretezte a bombát.
Teljesen lezárták a robbantás környékét a helyszínelés idejére. Csak a lakókat engedték át a kordonon. Csaknem száz rendőr rögzítette a nyomokat órákon keresztül. Megtalálták a robbanószerkezet maradványait is, amelyet tűzszerészek vizsgálnak.
"Az elsődleges adatok szerint a robbanást egy ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, ami a helyszíni szemle adatai alapján nem az emberi élet kioltására, vagy személyi sérülés okozására irányult" – nyilatkozta Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.
(Híradó)