Beperelte L. Simon Lászlót saját öccse, Simon Gábor, mert állítása szerint a későbbi államtitkár kiforgatta őt az örökségéből - írja az Átlátszó.

Április 16-án volt az első - zárt - tárgyalás a Simon Gábor által indított polgári perben. Simon azt állítja, hogy bátyja, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a budai Várkert és a fertődi Esterházy-kastély felújításáért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nem a szóbeli megállapodásuknak megfelelő szerződést íratta alá vele, és ezzel saját kizárólagos tulajdonává tette a 2009-ben elhunyt apjuktól rájuk maradt birtokot.
A szőlőskertből és panzióból álló agárdi családi birtok értékét több százmillió forintra becsülik. L. Simon öccse az Átlátszó videójában (lásd alább) azt mondta, egymilliárd forintnál is többet ér.
Simon Gábor szerint neki eredetileg 80 százalékos tulajdonrésze volt a birtokban, és mivel ő a művészettel kívánt foglalkozni, úgy határozott, hogy a tulajdonrész egyharmadát az édesanyjának, egyharmadát a bátyjának adja, a maradék egyharmadot pedig eladja L. Simon Lászlónak. A vételárat azonban a mai napig nem kapta meg, mert, mint kiderült, abban a szerződésben, amelyet bátyja kérésére bizalommal aláírt, egész más állt, mint a megállapodásban. Simon Gábor szerint olyan dokumentumokon is szerepel az aláírása, amelyek akkor készültek, amikor ő külföldön volt. Ráadásul az általa aláírt papírok egy részét olyan ügyvéd ellenjegyezte, akivel ő sosem találkozott - állítja.
Az ügyletet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára, dr. Gál András Levente ügyvédi irodájának a közreműködésével intézték.
Simonék családi cége, a Simon és Simon Kft. néhány évvel ezelőtt közvetett offshore tulajdonba került az Átlátszó szerint.
L. Simon László a lapnak azt mondta, hogy a családi életével kapcsolatos ügyekről nem nyilatkozik, Gál András Levente pedig titoktartásra hivatkozva hárította el a megkeresést.
(HVG - Átlátszó nyomán)
Kapcsolódó: