Írországi üzletember tett ajánlatot a felszámolás során értékesítésre kínált kapuvári húsüzemre - értesült a Világgazdaság egy a pályáztatás részleteit jó ismerő, ám neve elhallgatását kérő forrástól. A befektető szándékai szerint alaposan átrajzolná a nyolcvannyolc évig üzemelő gyár profilját, és kóser marhavágást indítana be Kapuváron.

Állatbarát módszer
A húsüzemre ajánlatot tévő vevő az önkormányzat kérésére nem zárkózik el attól, hogy a sertésvágási tevékenységet is megtartsa, ám ahhoz, hogy ezt nyereségesen tudja működtetni, jelentős beruházásokat kellene tennie, hiszen a vágóvonal meglehetősen elavult - írta a VG.
Amennyiben a vevő szándékai komolyak, a nagyarányú beruházást így sem spórolhatja meg. A darabolósor ugyan könnyedén átállítható sertésről marhára, ám a két állat eltérő méretei miatt a meglévő vágósoron már nem vágható szarvasmarha, ehhez tehát új vágósort kell építeni, vagy már eleve levágott marhát kell Kapuvárra szállítani további feldolgozásra.
A húsüzem ráadásul sokáig állt, tehát az újbóli beindítás technikai költségei, a hűtőrendszer felélesztése szintén jelentős költséggel járhat, ahogy a kóserszabályoknak való megfelelés is szervezést és költséges engedélyeztetési eljárást igényel. Információink szerint a készterméket – amelynek tervezett feldolgozottsági foka még nem ismert – a befektető Írországban értékesítené, ahonnan feltehetőleg viszonteladókon keresztül amerikai piacra kerülne a kóser áru.
Valahogy így működik a kóservágás (16+)
(Kuruc.info - VG - HVG nyomán)
Kapcsolódó: