Az Európai Parlament megszavazta a zsidó kóser vágás engedélyezését – miután európai zsidó szervezetek hónapokig tartó kampányt folytattak az ügy érdekében. A szavazás eredménye jogilag kötelezi a tagállamokat: eszerint a „vallási előírásoknak megfelelő vágást” nem lehet megtiltani.

Emberek és állatok milliói halnak kínhalált a kiválasztottak "sajátos igényei" miatt

A szavazás komoly győzelem az ez ügyben alakult „koalíciónak”, melynek tagjai a z Európai Zsidó Kongresszus (EZsK), az Európai Rabbik Konferenciája és a „Schechita EU” – utóbbi az ügy érdekében létrehozott európai zsidó ernyőszervezet - adja hírül boldogan a Mazsihisz.
Serge Cwajgenbaum, az EZsK főtitkára szerint a döntéssel a vallás és a vallásgyakorlás szabadságának ügye aratott győzelmet. Cwajgenbaum méltatta a zsidó közösség egységes fellépését: „Lényeges volt, hogy egy hangon szólaljunk meg az EP-képviselőkkel folytatott tárgyalásokon, mert így védhetjük meg vallási és emberi jogainkat.”
Ehhez a sikerhez az Európa Parlamentben, szükség volt a Schechita EU csapat tapasztalataira. Philip Carmel, az Európai rabbik Tanácsának (Conference of European Rabbis) elnöke a méltatta a jól szervezett médiakampányt. – A fegyelmezett és hatékony fellépés volt a siker kulcsa, amire büszkék lehetünk – hangoztatta. A zsidó közösség képviselői az Európa Parlament nagy frakcióinak többségét kívánták megnyerni maguknak. Egyáltalán nem volt könnyű dolguk, mert az állatvédő szervezetek erősen lobbiztak, kiegészítő javaslatokat nyújtottak be és számos képviselőt megnyertek maguknak. Javaslataik elfogadása esetén a kóservágás gyakorlatilag megszűnt volna Európában. Végül azonban kisebbségben maradtak.

– Ez a szavazás az első eset, amikor egy hivatalos európai intézmény elismeri a kóser vágást, mint az állatok levágásának legitim formáját – mondta Henry Grunwald, a Schechita EU (és a brit zsidó ernyőszervezet) vezetője. Tisztában vagyunk vele, hogy egyes tagállamok másképp vélekednek erről az ügyről, de azon dolgozunk, hogy minden európai zsidó közösség haszonélvezője legyen az új helyzetnek, hiszen a végleges szöveget ez év júniusában fogják jóváhagyni.
(Mazsihisz)
Kapcsolódó: