Háromszor hallgatták ki eddig tanúként azt a hajléktalan férfit, aki minden valószínűség szerint a Soroksáron megölt Kardosné Gyurik Krisztina utolsó segélykiáltásait hallotta.
Két kiáltást hallottam, artikulálatlan volt és tele félelemmel – mondja a Borsnak K. Ödön. A férfi élettársa évekkel ezelőtt meghalt, ezután vesztette el a lakását, s vált hajléktalanná. Ő a gyilkosság idején abban a viskóban lakott, ami körülbelül 150 méterre van a helytől, ahol Kardosné Gyurik Krisztina holttestét megtalálták. – Kimentem a ház elé, de nem láttam semmit a sötétben, akkor már csend volt.
Ez másfél órával azelőtt történt, hogy a rendőrök elkezdték keresni az asszonyt. Ödön állítja, tudta, hogy valami nagyon komoly dolog történt. Hallani lehetett a rettegést a két rövid Á-hangból, ami végigfutott a kihalt környéken a késő esti sötétségben. Ő azonban azt gondolta, biztos egy földbe vájt, gyűrűs kútba esett valaki.
Zoom
K. Ödön: egy sötét autó hajtott el padlógázzal, a sofőr rám nézett, de nem ismerném fel
– Rögtön mondtam a rendőröknek, hogy kiabálást hallottam – folytatta Ödön. – Amire eljutottunk oda, hogy megjelöltem pontosan, honnan jött a hang, már kordonnal körbezárták pont azt a területet. A sikoltozás után fél órával láttam egy sötét nagy autót, ami a Dobó utca felől padlógázzal elhajtott a bicikliúton abba az irányba, ahol megtalálták a nőt, nem sokkal később pedig ugyanilyen sebességgel vissza. Egy férfit láttam benne. Kinézett felém egy pillanatra, de nagyon sötét volt. Biztos nem ismerném fel.
Miközben beszél, jár­őrautó megy el a kerékpárúton, ahol Kardosné hetente többször futott esténként. Elmondja, furcsa volt neki a hihetetlen sebességgel száguldó sötét kocsi, de első döbbenetében még nem kötötte össze a gyilkossággal. Vallomásában a rendőrök kérdéseire azonban már az is eszébe jutott, hogy a támadás előtti két éjszakán egy férfi kétszer is benézett a viskóba, ahol a barátaival lakott.
– Éjjel 10-11 felé volt itt mind a kétszer. Elhúzta kívülről a függönyt, belesett, aztán gyorsan elment – emlékszik, közben az ablak felé mutat. – Mire kiértem, már a bokrok felé tartott. Erőteljes, 180 centi magas férfi volt, sötét ruhában, kapucnival a fején. Egymás után két éjjel is így történt, harmadnapra gyilkolták meg az asszonyt. Akkor én ebben nem láttam semmi ijesztőt, csak később, amikor megtudtam, megölték a futó nőt.
K. Ödöntől és hat – szintén hajléktalan – barátjától is DNS-mintát vett az első kihallgatáskor a rendőrség. Azóta még kétszer hallgatták ki tanúként. A férfinak tucatnyi fényképtablót mutattak eddig, de nem ismert fel senkit.
Kardosné Gyurik Krisztinát szeptember 25-én este futás közben támadták meg, vél­hetőleg több tettes végzett ve­le. Kezét-lábát összekötözték, majd zsineggel megfojtották.
Zoom
A bicikliúttól néhány méterre találták meg a nő lemeztelenített holttestét
Nyomravezetői díjat ajánlhat fel az önkormányzat is
Kardos Lajos, a megölt asszony férje 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek a múlt héten. Tegnap a férfi a Borsnak elmondta, édesapja felvette a kapcsolatot a XXIII. kerületi alpolgármesterrel, Egressi Antallal, aki egyébként a család szomszédja. – Azt szeretnénk, hogy az önkormányzat is tűzzön ki díjat a nyomravezetőnek – nyilatkozta a férj. A lap úgy tudja, az elkövetkező napokban, hetekben születhet döntés az ügyben.
(Borsonline nyomán)