"Országos televízió- vagy rádiócsatornára van szükségünk" - mondta a Jobbik elnöke júniusban a párt XI. tisztújító kongresszusán. A Karcagjobbik TV egy júliusi adásából azóta kiderült, hogy Vona Gábor felkérése alapján Volner János feladata lesz a régóta várt nemzeti tévécsatorna megteremtése. A konkrét tervekről először a Kuruc.infón olvashatnak; a nemzeti párt alelnökét, Volner Jánost kérdeztük.
A karcagi alapszervezet műsorának azt nyilatkozta, azon dolgozik, hogy legyen kereskedelmi televíziója a Jobbiknak. Egy kis túlzással fogalmazhatunk úgy, hogy ez a párt létezése óta egyik leghőbb vágya minden jobbikosnak, eddig mégsem sikerült megvalósítani. Most azonban Ön konkrét feladatleosztásról és felhatalmazásról beszélt, mondván, Vona Gábor bízta meg ezzel. Értsük ezt úgy, hogy lesz pénz, paripa, csak célba kell érni?
Először is le kell szögeznünk: nem az a cél, hogy a Jobbiknak kereskedelmi televíziója legyen. Az a cél, hogy legyen egy olyan országos lefedettségű tévécsatorna, amely a nemzeti radikális értékrendet közvetíti a társadalom felé. A Jobbik ehhez komoly segítséget nyújthat, például a pártalapítványunk forrásaiból finanszírozhatjuk a tévé műsorszerkezetébe illeszkedő médiatartalmak létrejöttét, és a szimpatizánsaink figyelmét is rá tudjuk irányítani az új csatornára, gyorsan közismertté téve, felfuttatva azt. Ne felejtsük el: Magyarországon minden ötödik ember a Jobbikra szavazott, ez is jelzi, óriási az igény egy ilyen tévécsatornára, igazi hiánypótlónak számít a hazai médiapiacon.

Ha valamit - ahogyan Ön fogalmazott - nem sikerült megvalósítani, először is meg kell vizsgálni, vajon mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy megvalósuljon? Abban egységes volt a Jobbik tagsága, hogy jó lenne egy olyan tévétársaság, amely az általunk képviselt, és a választópolgárok ötöde által támogatott értékrendet közvetíti. Sokan azonban úgy gondolták (az országos elnökségünkben is), hogy ekkora ellenszélben, a többi párténál jóval szerényebb anyagi eszközökkel nem leszünk képesek ezt létrehozni. Emiatt a vezetés részéről nem is volt meg az érdemi tettekhez szükséges elhatározás, magyarul nem tettünk meg érte mindent. Hogy lesz-e pénz, paripa, fegyver? Több dolgon is múlik. Más pártokéhoz képest nagyon szerények az anyagi lehetőségeink, de úgy gondolom, hogy egy kereskedelmi tévé anyagi oldalát egyébként is főként reklámbevételekből kell megteremteni.
Gondolja, hogy a reklám díját megfizetni képes tőkeerős cégek mernének vagy akarnának hirdetni egy Jobbik-közeli kereskedelmi csatornán, mikor fennáll a veszélye annak, hogy ellehetetlenítik őket, hiszen még az állítólagos értelmiségi holdudvar sem meri felvállalni a Jobbikot?
Úgy látom, egyre túlhaladottabbá válik az a nézet, hogy az értelmiség nem meri felvállalni a Jobbikot. Itt is inkább arról van szó, hogy nem tettünk eleget a múltban azért, hogy a helyzet változzon. Az országos elnökségünk nemrég azzal bízott meg, hogy építsem ki a párt kapcsolatait a tudományos értelmiséggel. Örömmel jelenthetem: gőzerővel halad a munka. Olyan nemzeti érzelmű akadémikusok, professzorok sorával találkoztam az elmúlt hetekben, akik örömmel vállalják fel Jobbik-szimpátiájukat a világ előtt, ősszel egy őket tömörítő, a nemzeti radikális értékrendű szakpolitikát támogató egyesületet is alapítani fogunk. Szóval megy ez is, ha eleget teszünk érte.
Azt sem jelenthetjük ki axiómaként, hogy egy nemzeti radikális értékrendet közvetítő tévétársaságnak nem lennének hirdetői. Én pont az ellenkezőjét gondolom. Minden ötödik ember a szavazatával is támogatta az áprilisi választásokon a nemzeti radikalizmust, és a lakosság jelentős többsége erősen szimpatizál a Jobbik nézeteivel, még akkor is, ha a legtöbben – elsősorban a Jobbikot körüllengő dezinformációk miatt – máshova szavaztak. A Jobbik szimpatizánsi hálója nemcsak a párt számára jelent komoly társadalmi támogatást, hanem óriási piaci erőt is képvisel. Aki ezt kihasználja, az a versenyben komoly előnyhöz juthat.
Ha minden a lehető legjobban megy, legkorábban mikor véli beindíthatónak a csatornát?
A jövő évben.
Van már neve az adónak?
Nincs, de ha már van N1 tévénk, akkor lehetne akár az is.
Vannak tervek a műsorstruktúrára, például hogy nézne ki egy nap a Jobbik tévéjében, milyen műsorok lennének benne? Lesz például nemzeti szappanopera, valóságshow, celebek magánéletét bemutató műsor nézőcsalogatásnak?
Ezt majd médiaszakemberek feladata lesz kitalálni, én csak a magánvéleményemet mondhatom el. Egy biztos: semmiképpen nem szabad az új tévétársaságot egy unalmas párthíradóvá silányítani, úgy kell tartalmasnak lennie, hogy az a nézőket is nagy számban érdekelje. Napközbeni és esti, folyamatosan frissülő híreket közlő híradókra mindenképpen szükség lesz, mint ahogyan betelefonálós műsorokra és politikai témájú elemzői beszélgetésekre, vitákra is. Ez utóbbiakra meg kell hívni fideszes és baloldali politikusokat egyaránt, akkor is, ha egyébként nem szeretjük őket. Éppen ettől lesz érdekes a műsor.
A híres emberek magánélete mindig is érdekelte az embereket, de ezt az igényt ki lehet elégíteni ízlésesen is, álhírek, hazugságok, nejlonemberek mutogatása nélkül, a magánélet szentségét tiszteletben tartva. Az önálló, külső helyszíneken forgatott műsorok a legdrágábbak, így az ilyen műsorok száma nyilván az előreláthatóan szűk költségvetés függvénye lesz. Valamennyi biztos belefér.
Az anyagi oldal azonban még messze nem minden. További veszély az, hogy ha létre is jönne, mindent megtennének az ellehetetlenítéséért, például a kormányzat a gumiparagrafusokból álló médiatörvény alapján szétbírságolná, a kábelszolgáltatók csak a legdrágább csomagba tennék bele (ha egyáltalán...) stb. Vannak már elképzelések ezek elkerülésére?
Igen, de ezeket éppen a sikeres megvalósítás érdekében nem szeretném kifejteni.
Az N1TV egy időben napi híradót készített, technikailag egészen jól. A nézettsége viszont meglehetősen alacsony volt, napi néhány ezer, ráadásul jó eséllyel már elkötelezett jobbikosok nézték csak. Ezért szüntették meg?
Akkor én még nem voltam a Jobbik elnökségének tagja, de úgy tudom, az volt az oka, hogy túl sokba került ahhoz képest, milyen kevesen nézték.
További gond lehet, hogy a nemzeti oldal eléggé híján van a jó médiaszakembereknek, a világhálós összeállításokkal sem nagyon sikerült bizonyítani azt, hogy meglenne az egy tévécsatorna működtetéséhez szükséges szakembergárdának legalább a töredéke, még a korábban működő N1 Híradó is beszüntette adását. Hogyan oldanák meg ezt a kérdést úgy, hogy ne csak az elkötelezettség, hanem a profizmus is tetten érhető legyen?
Rövidesen le fogom az elnökségünk asztalára tenni a Jobbik sajtóstratégiájának tervezetét, amely a változáshoz szükséges koncepciót tartalmazza. A sajtó területén működő szervezeti egységeink (Barikád, Alfahír, Hazai Pálya, sajtóosztály, médiafigyelők, videós csoport, megyei sajtófőnöki rendszer) átvilágítását az elmúlt hetekben már elvégeztem, ennek nyomán sok olyan pontot látok, ahol változások szükségesek, a működést professzionálisabbá kell tenni. Az online médiafelületeink kialakításakor például sokat tanulhatunk a Kuruc.info példájából több területen is. Lehet szeretni, vagy nem szeretni a Kuruc.info hírportált, de tény: a költséghatékony működés szempontjából kimagasló teljesítményt nyújt, a portál a hirdetői körét elnézve a hasonló látogatottságú kereskedelmi oldalakhoz képest nevetséges összegből üzemeltetik. Ennek a magyar médiapiacon egyszerűen nincs párja. Az is példaértékű, ahogyan az olvasótábort a cikkek írásába, az információk feltárásába bevonják, ehhez hasonló szinten a magyar médiumok egyike sem éri el az interaktivitást.
(Kuruc.info)