Tisztújító kongresszust tart a Jobbik Magyarországért Mozgalom szombaton Budapesten.
Minden alapszervezet, amely élt az elnökjelölés jogával, Vona Gábor jelenlegi pártelnököt jelölte - tájékoztatta Szabó Gábor pártigazgató az MTI-t. Hozzátette: az alapszabály szerint bármelyik Jobbik-tag tehetett volna szándéknyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kíván indulni, hivatalos jelölt azonban csak az lehet, akit az alapszervezetek legalább 20 százaléka ajánl.
Az alelnökjelölésben egy 10 százalékos küszöb van, a posztra a Jobbik valamennyi országos alelnöke - Balczó Zoltán, Gyüre Csaba, Murányi Levente, Novák Előd, Sneider Tamás és Volner János - is adott le szándéknyilatkozatot, s további hét jelölt is indul.
A kétévente esedékes, menetrend szerinti tisztújító kongresszus az eredmény megállapításáig zárt lesz, a sajtó azonban jelen lehet Vona Gábor pártelnök beszédénél.
Zoom
Frissítés: Bombariadó a Jobbik-kongresszuson
Bombariadó miatt félbeszakadt szombaton a Jobbik tisztújító kongresszusa Budapesten.
A riasztás után kiürítik a tanácskozás helyszínét, a Budapest Kongresszusi Központot. Több mint 500 küldöttnek és mintegy 250 meghívott vendégnek kell elhagynia az épületet. A tanácskozás azt követően folytatódik, hogy a rendőrség átvizsgálja a központot.
2. frissítés: A pártelnöki tisztségről szóló szavazást megtartották az épület melletti sátorban
Egy ismeretlen személy értesítette a hatóságot, hogy bombát helyezett el a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol éppen a Jobbik tartotta tisztújító rendezvényét. Szabó Gábor pártigazgató bejelentette, hogy a rendőrség nem talált bombát, a rendezvény hamarosan folytatódik.
A hírt Szabó Gábor, pártigazgató jelentette be Vona Gábor pártelnök beszéde után, a pártelnöki tisztségről való szavazás közben.
Zoom
A több mint 500 küldöttnek néhány perc alatt kellett elhagynia az épületet, a jelenlévők most a központ mellett felállított sátornál és az épületnél várakoznak a rendőrségi vizsgálatra. A hatóság jelentős erőkkel vonult ki a Budapesti Kongresszusi Központhoz.
Zoom
Az Alfahír értesülése szerint a rendezvény részvevői nem estek pánikba, a pártelnöki tisztségről szóló szavazást megtartották az épület melletti sátorban.
3. frissítés: Vona: a Jobbik nem azért jött létre, hogy nagyobbat mondjon, hanem azért, hogy nagyobbat tegyen
Meg akarja nyerni a választást a Jobbik 2018-ban, az őszi önkormányzati választásokon pedig az a cél, hogy a párt települési szinten is bebiztosítsa második helyét - jelentette ki Vona Gábor elnök a párt XI. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.
Zoom
A Jobbik elnöke a legkíméletlenebb időszaknak nevezte elnöksége most záruló két évét, amelyben az volt a fő kérdés, hogy meg tudják-e roppantani a pártot vagy megmarad. Hozzátette: utóbbi történt, s még előbbre is tudtak lépni.
Országos televízió- vagy rádiócsatornára van szükség
A következő két évet az alapok lefektetése időszakának nevezte, példaként említve, hogy országos televízió- vagy rádiócsatornára van szükségük, elő kell készíteni a kormányzati stratégiát és struktúrát, és át kell alakítani a szervezetet, mert az kezd túlnőni a kezdeti struktúrán. Emellett a külügyi kapcsolatok megerősítését is feladatként jelölte meg a pártelnök.
Úgy vélte: a következő évek tétje nem csak a megmaradás, hanem az, hogy ebben a nemzetközi és belföldi környezetben kormányra tudnak-e jutni. Közölte, ehhez elsősorban nem az ellenfeleket kell legyőzni, hanem saját hibáikat kell kijavítani.
A Fidesz a legveszélyesebb ellenfél
Vona Gábor felidézte az országgyűlési és az európai parlamenti választáson történteket is, kiemelve: mára a Jobbik a legerősebb ellenzéki erővé vált. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nek van-e még hitele, azt felelte: igen, kétmilliárd forint. A Fideszt ugyanakkor a legveszélyesebb ellenfélnek nevezte, mivel szavai szerint a kormánypárt tud illúziót kelteni, úgy beszél, mintha jobbikos lenne, de MSZP-sként cselekszik.
A pártelnök a Jobbik sikerét abban látja, hogy az elmúlt két évben fegyelmezettebb, profibb, egységes volt a nemzeti oldal. A "cukiságkampányra" ( például a kampányban megjelent kiskutyás fotókra) utalva kijelentette: a pártnak a stílusbeli radikalizmust le kell vetkőznie, de a tartalmi radikalizmust nem.
Értékrendjüket nem adják fel
Úgy vélte: a néppárttá válás a "keménymagnak" irritáló lehetett, de ha végiggondolják, a Jobbik nem azért jött létre, hogy nagyobbat mondjon, hanem azért, hogy nagyobbat tegyen. Leszögezte: úgy kell néppárttá válni, hogy megőrzik értékrendjüket, programjukat, s abból egy vesszőt sem adnak fel.
Vona Gábor az őszi önkormányzati választáson célként jelölte meg, hogy a Jobbik települési szinten is bebiztosítsa második helyét. A 2018-as választási győzelemhez pedig az erős tagságot, az elszánt helyi vezetőket és a jó elnökséget nevezte fontosnak.
A rendezvényt a pártelnök beszédét követően bombariadó szakította félbe.
A tisztújító kongresszuson Vona Gábor az egyetlen jelölt a pártelnöki posztra, a hat országos alelnöki tisztségért pedig 13-an versenyeznek.
4. frissítés: Vona Gábor beszéde a Jobbik XI. tisztújító kongresszusán
5. frissítés: Megválasztották a hat országos alelnököt is
Újraválasztották a Jobbik elnökévé Vona Gábort a párt szombati, budapesti tisztújító kongresszusán, ahol három alelnök mandátumát meghosszabbították, s három újat választottak.
A több mint 500 küldött 95 százaléka támogatta Vona Gábort.
A pártelnök újságíróknak azt mondta, a következő két év munkája alapozhatja meg azt, hogy a Jobbik 2018-ban képes legyen kormányra kerülni.
Az alelnökök közül Volner Jánosnak, Sneider Tamásnak és Novák Elődnek újra bizalmat szavaztak, s újonnan választották meg alelnöknek Apáti Istvánt, Z. Kárpát Dánielt és Szávay Istvánt.
A Jobbik XI. kongresszusán módosították az alapszabályt is - közölte a pártelnök, kifejtve: az elmúlt 11 évben kinőtték a hagyományos szervezeti kereteket, idejétmúltnak tartják a települési alapszervezetekre és megyei szintre épült struktúrát. Ezt nem fogják teljesen felszámolni, de mindenképpen létrehozzák a választókerületi és az arra épülő regionális struktúrát - tette hozzá.
A Jobbik az utolsó akadály a Fidesz úthengere előtt
Vona Gábor célként jelölte meg, hogy a Jobbik még közelebb kerüljön a társadalomhoz, a helyi vezetők még jobban megismertessék magukat. Szólt arról is, hogy pártja az utolsó akadály "a Fidesz úthengere, országuralma előtt", s az utolsó esély azoknak, akik szerint lehet jobban vezetni az országot. Kijelentette: határozott, kemény, tabudöntögető stílusban folytatják, úgy kívánnak néppárttá válni, hogy közben nem adják fel programjukat.
Apáti István alelnök arról számolt be: személyes törekvései között szerepel a társadalmi beágyazottság növelése, "egyszerű szatmári parasztgyerekként" főleg a vidék hangját kívánja megjeleníteni. Utalt arra: a politikai ellenfeleinek megoldhatatlan fejtörést kívánó problémákra is innovatív, békés megoldásokat szeretne megfogalmazni.
(MTI - Alfahír nyomán)