Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését - írta a Népszabadság szerdai számában.
A lap írása szerint a képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják.
A munkaköri leírásukban a közmunkások tájékoztatás is kapnak arról, hogy "a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet".
A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá is kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak - írja a Népszabadság.
(MTI)
Frissítés: a liberálisok a dolgozni nem akaró cigányok "emberi jogai" miatt aggódnak:
"Nem a közmunkást figyeljük meg, hanem a közmunkát"
Janiczak Dávid polgármester közleménye:
Ózdon a jövőben kamerákkal segítjük a hatékonyabb közunkát. Miután a sajtó tévesen értelmezve arról adott hírt, hogy megfigyeljük a közmunkásokat, fontosnak tartom tisztázni: nem őket, hanem a munkájukat figyeljük meg, összhangban az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel.
A közmunkánál alapelvünk: a munka célja nem az időtöltés, hanem az, hogy Ózd minden egyes nappal több, jobb legyen, mint korábban. A munka célja a pozitív változás előidézése. Ezt a változást mint az elvégzett munka gyümölcsét kívánjuk dokumentálni a műszak elején s végén, ami ellen eddig egyetlen egy érintett sem emelt kifogást. Nem azért, mert bármi retorzió is érné őket emiatt, hanem mert a jövőben mindannyian dolgozni akarnak Ózdért. Változást akarnak.
Tény az is, a munkafelügyelők a kamerákat akkor is be fogják kapcsolni, ha egyes közmunkások fizikai retorziót helyeznének kilátásba a tényleges munkavégzést megkövetelő ellenőrökkel szemben. Korábban a terrorizált munkafelügyelők kérték a munkaszerződésük felbontását, a jövőben a terrorizálók fogják, ha nem is kérni, de megkapni méltó büntetésüket.
A Jobbik Ózdon a rend, a béke és a munka pártján áll. A kamerák használata mindhárom célt szolgálni fogja, reményeink szerint az ózdiak legnagyobb megelégedésére.
Péterfalvi bűncselekményt és tízmilliós bírságot emleget
Ha Ózdon valóban felvételeket készítenek a közmunkásokról, az bizonyosan jogellenes adatkezelésnek tekinthető – mondta a Népszabadságnak is az adatvédelmi hatóság elnöke. Péterfalvi Attila ígéri: ha bejelentés érkezik, vizsgálatot indít. (Fog érkezni - a szerk.) Az efféle jogsértés következménye tízmilliós bírság, de akár büntetőeljárás is lehet - írja a lap, melynek tegnap hallgatták ki gyanúsítottként a (most már csak volt) főszerkesztőjét.
Zoom
Jó lenne néha felállni a laptop mellől, és megnézni testközelből, milyen egy őrjöngő cigány, meg úgy egyáltalán, maga a mindennapi élet...
Ha a sajtóban megjelentek megfelelnek a valóságnak, Ózd önkormányzata egyértelműen jogellenes adatkezelést folytat, ami akár bűncselekménynek is minősülhet – kommentálta a Népszabadságban az ózdi közmunkások megfigyeléséről szóló hírt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a hatóság korábban kiadott egy állásfoglalást az elektronikus megfigyelőrendszerek munkahelyen történő alkalmazásáról, és "az abban foglaltakkal szöges ellentétben áll, ha valahol kifejezetten a foglalkoztatottak tevékenységének dokumentálására készítenek felvételeket".
Ez attól sem lesz törvényes, ha a munkavállalókat nyilatkoztatják arról, beleegyeznek a megfigyelésbe – hangsúlyozta Péterfalvi. Nemzetközi normák, alkotmánybírósági döntések és az adatvédelmi hatóság gyakorlata szerint sem lehet az érintettek önkéntes hozzájárulására alapozni – tette hozzá –, mert a sajátos alá-fölérendeltségi viszony miatt a dolgozók kiszolgáltatott helyzetben vannak.
A NAIH elnöke ezért kijelentette: munkahelyeken az ellenőrzés akkor tekinthető jogszerűnek, ha az a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül indokolt. Kamerás megfigyelőrendszerek telepítésére így többek között ott van lehetőség, ahol arra az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete érdekében van szükség – hozott fel néhány példát. Ilyen esetekben – miután a munka törvénykönyve erre felhatalmazást ad – nincs szükség a dolgozók hozzájárulására, de ezeket a felvételeket sem lehet a munka intenzitásának ellenőrzésére felhasználni.
Egyébként az sem lenne törvényes, ha a közterületen kiépített kamerarendszert használnák a közmunkások megfigyelésére – hozott fel egy újabb szempontot Péterfalvi. Annak egészen más a funkciója, hiszen ilyet alapvetően a közrend és a közbiztonság megóvása érdekében telepítenek.
Az elnök jelezte, hogy miután a konkrét esetet nem ismeri, azt nem kívánja minősíteni, csupán a jogi helyzetet ismertette.
Mindazonáltal maga is úgy véli, történhetett jogsértés Ózdon, és ha a hatósághoz bejelentés érkezik, azt ki fogják vizsgálni.
Egyébként az sem kizárt, hogy hivatalból járjanak el, de Péterfalvi szerint az adott ügyben erről korai lenne beszélni. Azt viszont elmondta: a NAIH jogsértés esetén tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, de a személyes adatok jogosulatlan kezelése miatt polgári pert is lehet indítani. A személyes adattal visszaélés ráadásul könnyen bűncselekménynek minősülhet.
Megint a TASZ
Azok az emberek, akik kénytelenek közmunkából megélni, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az tehát, hogy a szerződéskötésekor a felvételek készítéséhez a hozzájárulásukat kérik, semmilyen módon nem tekinthető az ő valódi, önkéntes beleegyezésüknek, mert ha nem írnak alá, elveszítik a munkájukat. Ilyen kiszolgáltatott helyzetben a TASZ szerint inkább a munkafelügyelőket kellene ellenőrizni, nem élnek-e vissza a hatalmukkal. A "jogvédők" aggályosnak tartják azt is, hogy a közmunkásokról készült felvételeket a munka ellenőrzésén kívül más célokra is felhasználhatják. Álláspontjuk az: a személyes adatok kezelésére vonatkozó alapelveket súlyosan sértő intézkedésről van szó, mellyel szemben fel lehet és fel is kell lépnie a hatóságoknak.
"Gyomorforgató", hogy elvárják tőlük a munkát és az emberi viselkedést
Gyomorforgató – így minősítette az ózdi gyakorlatot Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Szerinte az a politika vezetett ide, amely az elesetteket, a szegényeket közutálat tárgyává tette, és ebben a helyzetben egy fasisztoid párt polgármestere úgy gondolja, mindent megtehet. Tehát maga is úgy állítja be a közmunkásokat – fogalmazott –, mint minden rossz okozóit.
Arra a kérdésre, hogy a szakszervezet ilyen helyzetben mit tehet, Nyakó elmondta: nincs más eszközük, mint a nyilvánosság. Ha pedig már megfigyelésről van szó van szó, szerinte inkább ezt kellene ellenőrizni, biztosítják-e az embereknek a megfelelő munkafeltételeket, munka- és védőruhát, s van-e munkavédelmi oktatás. A kormánynak meg komolyan kellene vennie saját ígéretét – tette még hozzá –, és orvosolhatná a közmunkások sérelmeit, amelyekre az ombudsman korábban terjedelmes jelentésben hívta fel a figyelmet.
"Kézivezérelt pártkatona"
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője egy más témájú csütörtöki sajtótájékoztatón kérdésre "kézivezérelt pártkatonának" nevezte Péterfalvi Attilát, és úgy értékelt: a kamerakérdés eldőlt azzal, hogy mennyi kiosztott szerszám, eszköz eltűnik a munka során. Állnak minden vizsgálat elé - jelezte a szóvivő, aki helyesnek tartja Janiczak Dávid döntését.
(Nol - MTI nyomán)
Janiczak: feldarabolással, elásással fenyegetőztek, azért kell a kamera, mellesleg az adatvédelmi biztos irányelveit vették alapul
2. frissítés: "a legkiszolgáltatottabbak orwelli megfigyelése", "megalázás" - semmi különbség nincs a HírTV és a rajvédő balliberálisok nyelvezete között:
3. frissítés: Buzifalvi meg sem várta a bejelentést, hivatalból indított vizsgálatot