Magyarország naponta 4300 forintot költ egy bevándorlóra, ami arányaiban magasabb a minimálbér napi összegénél - derül ki Balog Zoltán Magyar Időknek adott nyilatkozatából.
Az emberi erőforrások minisztere a lap szombati számában megjelent interjúban azt hangoztatta: a bevándorlóknak a kijelölt befogadóállomásokon kell megkapniuk a "nekik járó" segítséget és nem a Keleti pályaudvaron.
Még évtizedekig eltarthat
Balog Zoltán úgy fogalmazott, benne is feltámad az azonnali segíteni akarás, amikor elesetteket lát, ugyanakkor miniszterként azt várja az államtól, hogy védje meg az országot attól a tehertől, amelyet a migránshullám okoz most és "várhatóan a következő években, évtizedekben is".

Az anyagi teherbíró képességet firtató kérdésre azt felelte: most még ott tartunk, hogy a "menekültek" többsége átvonul az országon, így az ellátórendszerek és azok költségvetései még bírják a nyomást. Előbb-utóbb azonban a kiadások elérik azt a szintet, amikor már fel kell tenni a kérdést: honnan vegyünk el pénzt a menekültek ellátására? - vetette fel.
Balog Zoltán a tárca területeit áttekintve fontos kormányzati törekvésként beszélt arról, hogy csökkenjen a különbség az ország keleti és nyugati fele között. Ennek érdekében egy differenciált szociális és egészségügyi ellátó-, illetve köznevelési rendszer létrehozását tartotta szükségesnek, jelezve: ahol nagyobb a baj, a szükség, oda több erőforrást kell összpontosítani.
Kitért arra, hogy a kancellári rendszer bevezetésének köszönhetően elért megtakarításokat szeretné béremelésre fordítani az egyetemeken és kiemelte: folytatni kell az egészségügyben és a szociális szférában megkezdett bérfelzárkóztatást.
(MTI nyomán)