A napokban vádat emeltek egy anya és élettársa ellen, akik egy szeméttel borított disznóólban "nevelték" egy- és négyéves lányaikat. Az esetre két évvel ezelőtt derült fény, a döbbenetesen elhanyagolt gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek.
Zoom
Illusztráció
Amikor a gyermekvédelem emberei egy szomszéd bejelentése alapján kimentek a miskolci Csermőkei úti lakcímre, elképesztő állapotokat találtak: az egy- és négyéves lánytestvérek rendkívül elhanyagoltan, tetvesen játszottak a földön a koszos pelenkáikkal. A lakóhelyiségben vastagon állt a kosz, mindenhol szemét, romlott ételmaradékok és csikkek. A házban nem volt semmilyen tisztálkodásra, főzésre alkalmas berendezés. A szomszéd disznóólból ürülék folyt át a gyerekekhez. Kiderült az is, hogy az anya élettársa rendszeresen bántalmazza a kisgyerekeket.
Az anya és élettársa ellen a napokban vádat emeltek.
A gyerekek szülei igen fiatalok voltak, húszévesek, amikor megérkeztek a környékre a két kisgyerekkel. Egy környékbeli tehetősebb cigány vállalkozó bocsátotta rendelkezésükre a házat, valamint a lakhatásra alkalmatlan ólat és környékét, cserébe a férfi a lovait gondozta. A család csak a korábban állattartásra használt épületben szállhatott meg.
A 2013. őszi szembesülés után a családgondozó javasolta a gyerekek ideiglenes elhelyezését. A kisebbik gyerek a látogatáskor éppen megsérült (az anya szerint kiesett a babakocsiból), ezért ő egy gyermek-egészségügyi intézménybe, nővére pedig otthonba került. Később a két kicsi a dédszülőkhöz került, de kiderült, hogy ők sem képesek gondoskodni róluk.
A két gyerek két hete került nevelőszülőkhöz, anyjuk felügyeleti jogát szüneteltetik. Az anya azóta persze újabb gyermeket szült, akit már szülés után nevelőszülőkhöz vittek.
Az ügyészség a napokban vádat emelt a nő és élettársa ellen: csupán felfüggesztett börtönbüntetést és a szülői felügyeleti jog megszüntetését javasolták. A disznóólat azóta lebontották, a helyét lebetonozták.
(Nol - HVG nyomán)