"Provokáció" a Jobbik képviselői fogadóirodájának megnyitása a "vajdasági" Zentán, ami csak rontani tud a magyar-szerb kapcsolatokon – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Luxembourgban.
A magyar-szerb együttműködés sohasem volt olyan jó, mint napjainkban. Az olyan lépések, mint Szávay István képviselő zentai irodája, csak rontani tudnak a kapcsolatokon, javítani semmiképpen sem – hangsúlyozta a magyar miniszter az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozása szünetében.
A szerb kormány sokat tett azért, hogy a magyar közösség széles körű jogokat élvezzen Szerbia területén, a Vajdaságban. Az ilyen lépéseknek semmi értelmük nincs, provokációnak minősülnek, azok ellentétesek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének érdekével – húzta alá Szijjártó Péter.
Szávay István a múlt csütörtökön nyitott országgyűlési képviselői fogadóirodát Zentán, miután a hatóságok kétszer is betiltották a Jobbik pártirodájának működését Szabadkán. A megnyitón azt mondta: azért jött, hogy segítséget nyújtson a helyieknek a magyar állampolgárság és a szükséges dokumentumok megszerzésében, és tanácsot adjon az őket érintő problémák megoldásában.
(MTI nyomán)