Több emberen elkövetett emberölés kísérlete, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt mondták ki bűnösnek, és 7 év börtönre ítélték azt a vácszentlászlói magyart, aki a fosztogatásokat megelégelve fagyállót öntött a meggyborába, és az egyik tolvaj belehalt a mérgezésbe. A Budapest Környéki Törvényszék ítélete szerint leghamarabb 4 és fél év múlva szabadulhat. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a védelem téves minősítésre hivatkozva fellebbezett.
Zoom
Az eset 2013 októberében történt, a büntetőper idén áprilisban kezdődött. A gazdát, V. Pált a Pest Megyei Főügyészség eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta meg, de a bíró már az első nap jelezte, hogy halált okozó testi sértés, de akár előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehet majd a minősítés. Ennek nagyon súlyos tétje van: a büntetési tétel az előbbieknél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, az utóbbinál akár életfogytiglant is ki lehet szabni.
Zoom
Azt, hogy fagyállót öntött a borba, a gazda sem tagadta, de azt mondta: belesodródott ebbe, mert tehetetlennek érezte magát a tolvajokkal szemben. A meggybort a gazda egy löszfalba vájt, ajtó nélküli, nyitott pincében, hordóban tartotta. A vallomásai ellentmondásosok voltak abból a szempontból, hogy mennyi fagyállót is öntött bele. Állítása szerint megölni nem akart senkit, csak meg akarta leckéztetni és leleplezni a tolvajt vagy tolvajokat.
Ő az alkalmi munkásaira gyanakodott, meglepte, hogy a tettesek nem ők voltak, hanem egy általa csak hallomásból ismert helyi férfi, Sz. Sándor. Sz. a meggybor után még használt valamilyen dizájnerdrogot is, ami ugyan a méreg hatását nem fokozta, de miután részegnek hitték miatta, otthon aludni küldték, és nem hívtak időben mentőt hozzá. Későn került kórházba, ott halt meg néhány nap elteltével.
Az eset nyilvánosságra kerülése után minden épeszű és egészséges értékrendű ember jogos védekezésről beszélt, és V. Pált a kesznyéteni Szoboszlai Barnához hasonlították, az uborkás gazdához, aki áramot vezetett a kerítésébe az ugyancsak cigány tolvajok ellen. Őt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2010 novemberében egyévi felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, de másodfokon a Debreceni Ítélőtábla enyhítette az ítéletet megrovásra .
(Index - MTI korrigálva)
Frissítés: a Jobbik közleménye: 
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a magyar valóság groteszkitásába sorolja, hogy emberölés kísérletéért 7 év börtönre ítélték azt a vácszentlászlói férfit, aki, a tulajdonának rendszeres fosztogatását megelégelve, fagyállót öntött borába, s amelynek következtében az egyik tolvaj belehalt a mérgezésbe. A hírekből ráadásul azt is megtudhattuk, hogy a bíróság szerint akár az előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehetne a borosgazda cselekedete, amit életfogytig tartó fegyházbüntetéssel rendelnek büntetni!
A Jobbik egyrészről tiszteletben tartja a bíróságok munkáját, ugyanakkor rá kell mutatni arra, hogy hazánkban elképesztően rossz irányba haladnak a dolgok. A kormány két hét alatt rendet ígért, amiből nem lett semmi, ellenben közbiztonsági tevékenység jogellenes végzése címszóval új büntetőjogi tényállást kreáltak. Ma a magyar emberek okkal érezhetik, hogy az állam nem védi meg őket, de elveszi az önvédelem lehetőségét is. Ha pedig valakinél elszakad a cérna, és a tulajdonának sorozatos fosztogatása után egy elkeseredett, jogon túli lépésre szánja el magát, az a lehető legszigorúbb büntetésre számíthat.
Véleményünk szerint a kialakult helyzet legfőbb felelőse a kormány, amelynek közbiztonságot hazudó, az állampolgárait védtelenül hagyó politikájának köszönhetően ilyen igazságtalanságok, személyes tragédiák történhetnek hazánkban.
Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes
2. frissítés: a Bors szerint a cigányok borozása után a gazda megpróbálta eltüntetni a nyomokat: a fagyállós üveget kidobta, a hordót kimosta, és tiszta bort öntött bele.
A felfordult cigány csak két nappal a betörés után, október 27-én került kórházba, mert családja először azt hitte, megint csak részeg, és be van drogozva, ez ugyanis rendszeres volt nála (halálával tehát nem veszít sokat az ország). A retek ráadásul dizájnerdrogot is bevett, azzal nyakalta a fagyállós meggybort. Többen mondták neki, hogy ne igya, de nem hallgatott rájuk.
Ezen a napon Vajtai a következőt írta naplójába: „Nagy ba... meg! Hat ember kórházban”.
Vajtai Pál állítása szerint senkit sem akart megölni. A bűnöző november 1-jén tobta fel a talpát, öt nappal később pedig – második rendőrségi kihallgatásán – Vajtai megtört, és bevallotta: ő keverte a fagyállót a borába, hogy megleckéztesse a tolvajokat.
A fenti körülményeket is figyelembe véve hozott ítéletet tegnap a Budapest Környéki Törvényszék Szegedi Gyöngyvér vezette bírói tanácsa, ami első fokon végül emberölés miatt hét év börtönre ítélte Vajtait. A törvényszék szerint, mivel a fagyálló halálos méreg és mivel a vádlott azért tette ki a bort, hogy azt a tolvajok megigyák, ezért megállja helyét a gyilkosság, szemben az ügyészi indítvánnyal, ami csak súlyos testi sértés volt. A vád öt évet kért Vajtaira. Az ítélet nem jogerős, a vádlott szabadlábon védekezhet.
A bíróság szerint azért történt gyilkosság, mert:
- Vajtainak tudnia kellett, hogy a fagyálló halálos méreg
- el akarta tüntetni a nyomokat
- nem volt igaz, hogy maximum rosszullétet, vagy kórházi ellátást szeretett volna okozni, hiszen így is kiderült volna, hogy mitől lettek rosszul
- Vajtai egyszer azt mondta: „aki iszik a boromból, az nem iszik, vagy eszik többé semmit”
- a bor-fagyálló keverékből 6–7 deci is elég volt a halálhoz, ez pedig nem kirívó mennyiség
- az, hogy a cigány drogozott, és két napig nem került kórházba, állítólag nem befolyásolta, hogy belehalt a mérgezésbe (mások is ittak belőle, de ők kevesebbet, ezért élték túl)