Nemes Jeles László Saul fia című filmjét hozta ki győztesnek a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, így az alkotás gyakorlatilag megtorpanás nélkül menetel tovább az Oscar-díj felé, hiszen december közepén az is kiderült, hogy az elismerésre esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján is szerepel.
Zoom
Idén hetvenharmadik alkalommal adták át Los Angelesben az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe-díjakat. Ez alkalommal különösen nagy érdeklődés övezte itthon is az eseményt, hiszen a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Szabó István rendezte Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) óta nem jelöltek magyar filmet a gálán.
"Mivel magyar alkotásnak még nem sikerült elnyernie ezt a kitüntetést, különösen nagy a dicsőség" - írja az MTI. Azt, hogy mennyire magyar ez a film, és kinek dicsőség ez, olvasóinknak nem kell elmagyarázni...
Zoom
Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti - mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből. "A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni" - fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. "A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe".
A rendező, aki stábjának, a producereknek, a magyarok adójából hologiccset pénzelő Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán, azt mondta: "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!"
(MTI nyomán)