Alig néhány méterre a Holokauszt Emlékközponttól kap szobrot szerdán Donáth György. Az 1947-ben kivégzett egykori parlamenti képviselőnek a Politikai Elítéltek Közössége állít emlékművet, az avatáson Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, és Boross Péter egykori kormányfő is beszédet mond – írta a 444 és a Zsindex.
Zoom
Donáth György 1947-ben - mielőtt az "akkori mazsihiszesek" felakasztják
Donáth ugyan valóban koncepciós per áldozata volt, ám ez nem írja felül szélsőjobboldalon végigjárt politikai pályafutását. A politikus 1939-44 között képviselője volt a kormánypártnak, a Magyar Élet Pártjának (MÉP), amelynek budapesti elnöke, 1943-tól pedig országos alelnöke volt. A kétharmados többséggel irányító MÉP közreműködésével lépett életbe a II. zsidótörvény, amelynek Donáth lelkes támogatója volt. Ő alapított ernyőszervezetet a fajvédő civil szervezetek számára, Egyesületközi Együttműködés címen. Célja elsősorban a zsidóság kizárása volt a társadalomból, de emellett aktívan fellépett a sváb kisebbség visszaszorításáért is - írja a két zsidó lap.
A Politikai Elítéltek Közössége arra hivatkozik, hogy Donáthot olyan bűncselekményért ítélték el, amelyet nem követett el: az ítélet szerint köztársaságellenes összeesküvést szervezett 1945 után. A per elsőrendű vádlottja az ekkor 41 éves politikus volt, de az eljárás valódi célja csupán az volt, hogy a kommunisták megkezdjék a Független Kisgazdapárt felszámolását.
A 444-nek nyilatkozó Ungváry Krisztián történész szerint „a magyar történelem jobboldali alakjai között számos tiszteletre méltó személy található. Igencsak sajátos, hogy a kormány közülük mindig csak azokat kanonizálja, akik a fajelméletek felé is mutattak nyitottságot. Giesswein Sándor, Slachta Margit vagy Márai Sándor helyett rendre beteges antiszemitákat, kisszerű írokat és notórius fajvédőket preferálnak. Értem én, hogy el kell lopni a Jobbiktól a szellemi muníciót, de aki a korpa közé keveredik, azt előbb-utóbb megeszik a disznók. Donáth György ártatlan volt abban, amivel 1947-ben vádolták, miközben tényleges felelősségét a bíróság nem is firtatta. Holott lett volna mit. Donáth az antiszemita törvények egyik szorgalmazója volt. Azonban több volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt.” A korszakot kutató történész szerint „ilyen embernek szobrot avatni közbotrány.”
Frissítés: máris itt a saját nevét leírni képtelen Mazsihisz (nem pedig MAZSIHISZ) közleménye arról, hogy most éppen kinek nem állíthatnak szobrot a magyarok Magyarországon:
Szélsőjobboldali, antiszemita politikusnak ne legyen szobra Magyarországon
MAZSIHISZ: A holokausztban szerepet játszó antiszemita politikusnak ne legyen szobra Magyarországon!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló emberek emlékének szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon. Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált.
Heisler András MAZSIHISZ elnök hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató személyeknek szobrot állítanak hazánkban. Aki ennek a véleménynek okait keresi, csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit.
2. frissítés: a szokásos forgatókönyv zajlik: megszólalt az MSZP is
Az MSZP szerint "fenyegető jelenség", hogy Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés alelnöke "egy rasszista politikus szobrát fogja felavatni".
Az MSZP keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Gulyás Gergely annak a "rasszista" Donáth Györgynek a szobrát fogja felavatni Budapesten, aki az "idegen fajok elleni szociális harcot" hirdetve lelkes támogatója volt az Egyesületközi Együttműködésnek.
Az együttműködés az MSZP szerint nyíltan kimondta, hogy "a magyar élet bárminő irányításából ki akarjuk zárni azokat a fajokat és népelemeket, amelyeket a magyarságra és az itt élő nemzetiségekre egyaránt károsnak ítélünk, elsősorban a zsidóságot."
"Mindez arról árulkodik, hogy a Fidesz lecserélte a narancssárga színt egy barna jelképre" - írta közleményében a szocionista párt.