Mivel ma körülbelül ötvenezredjére láttam csupa nagybetűvel leírva a szeretve tisztelt Fidesz nevét, és ez lelkileg igen frusztrál engem, bátorkodom némi önkéntes ismeretterjesztéssel élni drága magyar testvéreim irányába a mozaikszavak helyesírását illetően, humanitárius jelleggel.
A mozaikszavakat a keletkezésük alapján két nagy csoportra oszthatjuk: betűszókra és szóösszevonásokra. A betűszók valamely többszavas név elemeinek kezdőbetűiből alakulnak ki, például:
Budapesti Közlekedési Vállalat = BKV
Központi Statisztikai Hivatal = KSH
A kezdőbetűk az összetételi tagok kezdőbetűi is lehetnek, például:
Eötvös Loránd Tudományegyetem = ELTE
Magyar Államvasutak = MÁV
A másik típus, a szóösszevonás a kezdőbetűnél hosszabb részleteket, betűkapcsolatokat olvaszt egybe kifejezésekből, például:
Magyar Hajózási Részvénytársaság = Mahart
Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet = Kermi
Mint megfigyelhető, a betűszókat csupa nagybetűvel írjuk, a szóösszevonásokat azonban nem.
Mit is takar a Fidesz neve? Azt, hogy: Fiatal Demokraták Szövetsége. Helyesírás szempontjából teljesen mindegy, hogy manapság fiatalok vagy demokraták-e még, a nevük akkor sem írandó csupa nagybetűvel. Akkor kellene így tennünk, ha a szervezet neve például ez lenne: Fortyogva Inhaláló Divatmajmok Eklektikus Szakköre.
Ugyanezen okok miatt - fájdalom - nem írjuk csupa nagybetűvel a Jobbik nevét sem. A mozgalom eredeti neve ugyanis szóösszevonással keletkezett, a kezdőbetűnél hosszabb részleteket egybeolvasztva: Jobboldali Ifjúsági Közösség. De a párt nevének mai jelentése sem indokolja a csupa nagybetűs írásmódot.
Továbbá a fentieknek megfelelően nem MÁÉRT a Máért, nem MAHASZ a Mahasz, és nem MAZSIHISZ a Mazsihisz.
Nem írjuk csupa nagybetűvel a SZÁRAZTÉSZTA szót sem, viszont SZÉKELYHÍD nevét lélektani okokból igen. Aki esetleg nem tudná, miről van szó, olvassa el a felhívást, netán a tavalyi beszámolót a székelyhídi gyerekek Mikulás-ünnepségéről.
Még hátravan közel 24 óra a gyűjtésből. Ha Ön csak egyetlen csomag száraztésztát hoz be, még ha anonim adományozó is marad, a nevét képletesen akkor is csupa nagybetűvel fogjuk felvésni a székelyhídi magyar gyerekek iskolájának falára.
Szebb Jenő
szebbjovo.hu