Futótűzként terjed a jobbikosok között a Facebookon, hogy Vona Gábor négy alelnök-aspiránsnak is megtiltotta, hogy induljanak a párt esedékes tisztújításán. A hozzászólók egy része hitetlenkedve fogadja a hírt, a Jobbik egyik megyei szervezetének elnöke ugyanakkor megerősítette az ATV-nek, hogy alapszabályuk lehetővé teszi az elnöki vétót.
Zoom
"Ma megtörtént az, amit sosem gondoltam volna a Jobbik háza táján. Vona megparancsolta, élve a vétójogával, Novák Elődnek, Apáti Istvánnak, Szávay Istvánnak, hogy ne induljanak az alelnökjelölt-választáson, …és megkérte Hegedűsnét, hogy ő sem induljon! Megtörtént a hídépítés… vágóhíd a radikálisoknak" – írta Facebook-oldalán tegnap este Szlávik Viktor, a Jobbik korábbi bátonyterenyei képviselőjelöltje, akinek bejegyzését azóta több tucat párttársa megosztotta.
Zoom
A Jobbik ma elnökségi ülést tartott, ahol az elsőszámú napirendi pont a nyári tisztújítás volt.
Ha a hír igaz, Vona Gábor ezzel a lépésével a néppártosodás irányába kívánja terelni a Jobbikot - írja a lap.
A párt országos vezetőségéből senki nem akart nyilatkozni, de Mirkóczki Ádám szóvivő ma 17 órakor sajtótájékoztatót tart A Jobbik elnökségi ülésén történtek címmel.
Az értesülésről több más híroldalak mellett beszámolt a HírTV is Vona „vágóhídra küldi” a radikálisokat címmel.
Zoom
Azt írják, a Jobbik elnöke leszámol a radikálisokkal. Megjegyzik azt is: Vona régóta középre tart, ám a néppárti politika nem tetszik a radikálisoknak.
Frissítés: Vona: "nincs valóságalapja a Novák háttérbe szorításáról szóló hírnek"
A politikus arra az újságírói kérdésre, hogy igazak-e azok a sajtóhírek, amelyek szerint Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét a párton belül háttérbe kívánják szorítani, azt válaszolta: ennek nincs valóságalapja. "Mióta pártelnök vagyok", havonta jelenik meg a Jobbik szakadását vizionáló hír, a kedvencem egy 2009-es, amelyben egy politológus kilenc felé látta szakadni a pártot - jegyezte meg.
Kijelentette: Novák Előd nem az az ember, aki elszalad a konfliktusok elől, néha még keresi is azokat, de egy nagy néppártnak, amilyenné a Jobbik vált, az az erőssége, hogy képes különböző karaktereket integrálni és a feladataikat megtalálni. Minden pártban keresik a megosztási pontokat, ezzel nem kell hogy foglalkozzunk, a találgatást meghagyjuk a politológusoknak és az újságíróknak - mondta Vona Gábor, majd hozzátette: "a kutya ugat, a karaván halad, a Jobbik erősödik".
2. frissítés: már be is indult a balliberális örömködés:
Zoom
3. frissítés: Hegedűs Lorántné igenis indul:

Bejegyzése azt követően született, hogy értesült a pártelnöki döntésről:
4. frissítés: Novák leforrázva érzi magát, Szávayt is váratlanul érte, de becsületbeli ügynek tartja az indulást
Szerda délután elnökségi ülést tartott a Jobbik, ami után az Indexnek sikerült megszólaltatnia Novák Elődöt, a párt egyik alelnökét. Novák azt mondta, "leforrázva érzi magát" a mai nap eseményei után. A tudósító szerint Novák alig akart megszólalni, de annyit elárult: teljesen váratlanul érte Vona Gábor mai bejelentése.
Sikerült elérniük telefonon Szávayt is, aki megerősítette a Vona vétójáról szóló információkat. Szávayt abszolút váratlanul érte, amikor
Vona tegnap egyesével behívta az elnökségi tagokat, és közölte velük, hogy meg fogja vétózni az indulásukat.
Arra a kérdésre, hogy ezek után el fog-e indulni, Szávay azt mondta, hogy "számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés, és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni".
A politikus arról is beszélt, ő a néppártosodás szándékát soha nem vonta kétségbe, de úgy gondolja, hogy a Jobbiknak nem csak azokra kell gondolnia, akiket meg kíván szerezni támogatóként, hanem emellett nem szabad elveszítenie a radikálisokat. Azonban „az elnök úr másként látja a jövőt″ – tette hozzá Szávay: „Elnök úr részéről két év alatt komolyabb jelzést arra vonatkozóan, hogy a munkámmal elégedetlen lenne, vagy hogy valamit másképp kellene csinálni, soha nem érkezett. Abszolút váratlanul ért engem is a döntés, nem voltam rá felkészülve."
A mostani forgatókönyv nem annyira meglepő fejlemény a néhány éve néppártosodó, mérséklődő párttól. Vona folyamatosan nyesegeti le a vadhajtásokat, amelyektől új szavazókat remél, amellett, hogy a radikálisabb támogatók nem hagyják el őket - jegyzi meg az Index.
5. frissítés: Vona megerősítette a tiltást; Apáti is indul: "a tagságnak kell döntenie"
Leszámol a radikálisokkal a Jobbik elnöke. Vona Gábor szabadulna Novák Elődtől, Apáti Istvántól, Szávay Istvántól és Hegedűs Lórántnétól. Valamennyiüket arra utasította, hogy ne jelöltessék magukat alelnöknek a nyári tisztújító kongresszuson. A pártelnök megerősítette, hogy ha a kérését nem teljesítik, él vétójogával, és a jobbikos polgármesterek közül jelöl alelnököket - írja a HírTV Vona leszámol a radikálisokkal című cikkében.
„A soron következő két év egy új célt tűz ki elénk, ez pedig a kormányra jutásnak és a kormányzásnak a felelőssége. Én egy olyan elnökséggel kívánok együtt dolgozni, aki erre alkalmas, és szeretnék olyan jelölteket behozni és a kongresszus előtt támogatni, akik polgármesterek is, hiszen ők már győztek, és napi szinten kormányoznak a maguk területén. Három elnökségi tagot fog érinteni, Novák előd, Apáti István és Szávay István alelnök társamat. De megelőzve a pletykákat, ez nem szakadást jelent, hiszen mind a három személy komoly funkciót töltött be, és a jövőben is komoly funkciót fog betölteni” - nyilatkozta Vona Gábor a Hír TV-nek.
Apáti István a Jobbik elnökségi ülését követően azt mondta, hogy az elnöki vétó ellenére indulni fog az alelnöki pozícióért. A politikus szerint ugyanis a párt tagságának kell döntenie a kérdésben.
„Én eldöntöttem, hogy elindulok, és ha meg kell hogy haljak, akkor szépen, a méltóságomat megőrizve, én úgy gondolom, hogy a tagság tőlem ezt várja. Egy esetben nem indulok, ha úgy érzem, hogy a tagság részéről rám nem mutatkozik valós igény, ha azonban azt érzem, és most ezt érzem, hogy erős a támogatás, és csak akkor tudok a tagtársaim, bajtársaim szemébe nézni, ha vállalom ezt a megmérettetést” - fejtette ki a HírTV-nek.
6. frissítés: hát persze hogy nincs radikális-mérsékelt törésvonal a pártban
Novák Előd, Apáti István és Szávay István "nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítást követően" - közölte Mirkóczki Ádám, a néppárti párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
A jobbikos politikus kijelentette: "pártszakadás nincs és fel sem merült, a leköszönő alelnökök munkájára a továbbiakban is számítanak".
Kifejtette, hogy az alapszabály szerint az elnöknek joga van megnevezni az aspiránsait, és Vona Gábor élni fog ezzel. Hogy kiket jelöl, az a következő hetek kérdése - mondta, megjegyezve, az elnökségből távozókkal "higgadt és őszinte beszélgetés volt az elnökségi ülésen, és nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak a felek".
A szóvivő a lépést azzal magyarázta, hogy "megváltoztak a feladatok". A most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt, és az, hogy a Jobbikot az ellenzék vezető erejévé tegyék - fejtette ki, jelezve: értékelésük szerint a jelenlegi elnökség teljesítette, amit vállalt. A következő időszak feladataként a kormányzati munkára készülést jelölte meg. Hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök "más karaktereket, polgármestereket" is szeretne maga mellé az elnökségbe.
Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális-mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi konstruktív viták mindig vannak, de a program nem változott - hangsúlyozta az MTI híradása szerint.
Az Indexnek a jobbikos polgármesterek közül Janiczak Dávid ózdi városvezetőt sikerült telefonon elérnie: Janiczak elmondta, bár még nem indult el a jelöltállítás, beszélt Vonával, aki bátorította őt. Alelnöki indulását ezért Facebook-oldalán korábban már be is jelentette.
Az ózdi polgármester azt is hozzátette, saját magán kívül még a Tiszavasvárit vezető Fülöp Erikről tudja, hogy pályázik az alelnökségre.
Fülöp a Facebook-oldalán szintén közzétette már, hogy ő is elindul. Janiczak egyébként összesen tizenhárom jelöltről tud, köztük az említetteken kívül még Z. Kárpát Dánielről és Kepli Lajosról.
Apáti: Vona Gábor joga, hogy éljen a vétójogával, én pedig élni fogok az indulási jogommal
Vona szerint nem is szorítják ki a radikálisokat
7. frissítés: "máshogyan látjuk a párt jövőjét"
"Nemzeti radikális vagyok, az voltam akkor is, amikor Vona Gáborral 13 évvel ezelőtt megalapítottuk a Jobbikot, és én az is fogok maradni. Számomra továbbra is fontosak és képviselendőek azok az alapértékek, amelyek minket azzá tettek, akik vagyunk, amelyeket miatt a mozgalmunkat megalapítottuk" - írja Fb-bejegyzésében Szávay István.
Egyébként Szaniszló Ferenc véleménye a "néppártosodásról": "ha a Fidesz el tudja játszani a Jobbik szerepét, mi szükség a Jobbikra?"
A kérdés úgy is feltehető: ha a Jobbik a Fidesz szerepét akarja eljátszani, mi szükség a Jobbikra?...
(Április 4-i videó, a teljes adás itt.)
8. frissítés: Mirkóczki: Vona Gábor számtalanszor elmondta, hogy ha a Jobbik irányvonala valakinek nem tetszik, akkor nyugodtan kereshet mást, csinálhat mást. Idővel pedig mindenki be fogja látni, hogy ez az irány szükséges és hasznos.
A szóvivő tegnapi sajtótájékoztatója:
9. frissítés: Vona Gábor a HírTV vendége volt: "vannak már a fejében konkrétumok" - de azt még nem tudja, kiket akar alelnököknek, csak hogy kiknek kell(ene) menniük:
A Kossuth Rádióban: "nem a radikalizmus volt a döntő szempont, mindig vannak jobbak", "sikeres volt a néppártosodás", nem tart a radikális szavazók elvesztésétől:
10. frissítés: megszólalt Novák Előd is: "nem helyes a tisztességes verseny helyetti csoportos vétó"
11. frissítés: "az egész pártot nem formálhatja Vona a maga képére" - Novák szerint számos alapszervezet csak őket jelöli
Novák Előd Jobbik-alelnök újraindul a tisztségéért, és arra kéri Vona Gábor pártelnököt, gondolja meg magát és biztosítsa a versenyt. Az ellenzéki politikust csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján faggatták arról, hogy a párt elnöke vétóval kíván élni az ő, továbbá Apáti István és Szávay István alelnöki pozíciójával szemben a nyári tisztújításon.
Novák Előd értékelése szerint nem helyes érvek helyett erőből lezárni a konstruktív vitákat, és a tisztességes verseny helyetti csoportos vétó megosztja a pártot. Mint mondta, "hátba szúrva" érzi magát, mert soha nem kérdőjelezte meg Vona Gábor elnökségét, és nem tett soha semmit a tiltása ellenére. Hozzátette: ellenvéleményt ugyanakkor sokszor megfogalmazott.
"Természetesen elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit, vagy hogy kikkel tart közös lakossági fórumot (...), azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat" - jelentette ki.
Novák Előd egy meglepetésszerű válóperhez hasonlította Vona Gábor döntését. Tiszteletben tartja, ha másokkal szeretne együtt dolgozni, de "a vis maior esetre biztosított vétójog tömeges alkalmazása annak a szabálynak a megkerülése, hogy a versenyt biztosítani kell" - fogalmazott, kiemelve: egy alulról építkező mozgalom esetében nem lehet kikerülni a tagság előtti megmérettetést.
Arra kérte Vona Gábort, hogy biztosítsa a szabad versenyt mindenkinek, mondván, így lehet igazi legitimitású elnöksége a Jobbiknak, egyébként a választás megcsúfolása az eljárás.
A politikus közlése szerint számos alapszervezet arra készül, hogy demonstratívan csak négyüket - azaz a három megvétózni tervezett alelnököt és Hegedűs Lorántnét - jelöli. Szerinte nemcsak róluk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus jövőjéről.
Úgy vélte, nem logikus, hogy ha az általa képviselt politika "nem eléggé cuki", akkor országgyűlési képviselőként miért volna ugyanaz az irányultsága megfelelő. "Ezért joggal feltételezzük, hogy mi lesz a következő lépés ellenünk" - jegyezte meg.
Novák Előd kérdésre leszögezte: nem terveznek kilépni a pártból, és nem tudnak arról, hogy bárki el kíván indulni az elnök kihívójaként.
Megkérdezték arról is, hogy felesége, Dúró Dóra valóban lemond-e a betöltött tisztségeiről. Azt felelte, valóban megfogalmazódott benne, hogy visszaadja parlamenti bizottsági elnöki, frakcióvezető-helyettesi és egyéb pártmegbízatásait, de bízik benne, hogy rendeződik a helyzet.
(MTI)
12. frissítés: Sneider "Roy" Tamás: "ha már egy szkinhedvezér sem szerepel a radikálisok között, ott nyilvánvalóan komoly probléma van"
13. frissítés: Novák Előd sajtótájékoztatója vágatlanul:
Fejlemények: