A MÖM elnöke az ATV-nek kijelentette: nincs itt semmi baj, ő pedig bízik benne, hogy "a Jobbik kormányra kerülése után" feladatot kapnak. Barcsa Turner Gábor HVIM-társvezető azt mondta, nem avatkoznak a Jobbik belügyeibe, de aztán mégis megtette az ugyancsak az ATV-nek adott nyilatkozatában. Toroczkai László korábban a Népszabadságnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy egyetért a néppártosodással, szerinte szükség van a Jobbikon belüli változtatásra. Zagyva Gyula "alelnökjelölti felfordulásnak" nevezi a kialakult helyzetet, sokan pedig azt a kérdést teszik fel: a pártnak van elnöke, vagy az elnöknek van pártja?
"A hatvannégy vármegyések kiállnak Vona Gábor mellett, valaki szerint felér egy árulással, hogy a kigolyózott Jobbik-alelnökök közül volt, aki az 'ellenséges' médiában teregette ki a szennyesét" - írja az ATV híroldala. Annak ellenére, hogy először a pártelnök nyilatkozott a tévéknek, majd sajtótájékoztatót tartott, s a jobbikosok közül először Mirkóczki Ádám ment az ATV-be, Novák és Vona ezt követően fogadta el a meghívást.
Zoom
Mint ismeretes, Vona Gábor megerősítette, hogy nem támogatja a jelenlegi alelnökök közül Apáti István, Novák Előd és Szávay István újrázását. Helyükre inkább olyan jobbikos polgármestereket választatna az elvileg szabad akaratú kongresszussal, akikkel szerinte kivitelezhető lenne a 2018-as kormányváltás. (Mint ismeretes, a pártelnök 2014-ben is győzelemre készült, de még 2010-ben is; hat évvel ezelőtt még azt is kijelentette, hogy "nem a Jobbik veszélyezteti a Fidesz kétharmadát, hanem fordítva". Az eredmény köztudott.)
Az ATV megpróbált utánajárni, hogy a Jobbik holdudvarához tartozó radikálisok mit gondolnak Novákék partvonalra szorításáról.
László Attila kiáll a vétó mellett, a most lenyesettekhez hasonlóan ő sem gondolja, hogy sorra kerülhet
Megkeresték az amúgy Jobbik-tag László Attilát, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) elnökét, aki "a sajtó által gerjesztett félreértésnek tartja", hogy Vona Gábor le kívánna számolni a radikálisokkal. Hiszen – érvel az elnök –, akkor mit keres még az elnökségben a Magyar Gárda egykori szóvivője, Volner János és az egri szkinhedek korábbi fővezére, Sneider Tamás?

László Attila meg tudja érteni Novákék csalódottságát, de szerinte az hamar elmúlik, és úgy véli, kár volt a sajtóhoz fordulniuk, illetve "a bajtársakat feltüzelni", mintha itt valami nagy baj történt volna.
A MÖM elnöke egyáltalán nem tart attól, hogy testvérszervezetükkel, a Jobbikkal kialakult szövetségesi viszony elvérezhet a néppártosodás oltárán, továbbra is együtt kívánják megszólítani a magyar társadalmat. Sőt, ha a Jobbik kormányra kerül, szívesen kivennék a részüket a pártprogramban beígért Nemzeti Gárda felállításából.
A betyárok "nem nagyon szoktak foglalkozni Vona Gábor ötleteivel"
Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője is nyilatkozott az atv.hu-nak, azt mondta, semmi közük Novák Elődék perifériára szorításához. Jobbikos belügynek tartják, és amúgy nem nagyon szoktak foglalkozni Vona Gábor ötleteivel és azok megvalósulásával.

Mivel pénteki sajtótájékoztatóján Vona Gábor elismerte barátságukat, Tyirityán megerősítette, hogy valóban jó ismeretséget ápol Vona Gáborral, általában rendezvényeken szoktak találkozni, és bizonyos kérdéseket időközönként meg is vitatnak egymással.
Barcsáék nem avatkoznak bele - vagy mégis
"A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik két különálló szervezet, és egymás belső ügyeibe nem szándékozunk beavatkozni" - közölte Barcsa Turner Gábor, a szervezet egyik vezetője az ATV-vel, majd mégis elkezdte boncolgatni a párt belügyeit.
Leszögezte, hogy a HVIM továbbra is támogatja Vona Gábort, és fenntartják a Jobbikkal való szövetséget. Véleményük szerint nincs szó a radikálisok leválasztásáról, tekintve, hogy a mozgalmuk alapítóját, Toroczkai Lászlót is felkérte Vona Gábor az alelnökségre, illetve a többi személy – pl. Fülöp Erik vagy Volner János – is radikálisnak tekinthető. "A radikális-mérsékelt ellentét mesterkélt, ezt a média találta ki. Az indokokról Vona Gábor már nyilatkozott, nem kommentáljuk bővebben a döntését" - mondta Barcsa az ATV-nek.
Zagyva György Gyula nemrég azt írta a Facebook-oldalán, nagy örömmel látta, hogy Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere is ringbe száll a Jobbik alelnöki pozíciójáért. A párt korábbi parlamenti képviselője azt tanácsolja mindenkinek, aki szavazhat az alelnökválasztáson, hogy ismerje meg a városvezető munkásságát. "Az elmúlt hónapokban folyamatosan nyomon követhetitek a médiában is a Tiszavasváriban elkezdett nagyon sikeres és hatékony Érpataki Modell alkalmazásával végzett rendteremtési programot" – érvel Fülöp mellett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetője (csak éppen arra nem tért ki, Fülöp Eriknek miért hat év után jutott eszébe a rendteremtés a cigánysoron, ahol egyébként bőven lenne még feladat - a szerk.), és hogy ígéri, hogy senki nem fog csalódni benne.
Zoom
Zagyva egyébként az Origónak nyilatkozva megvédte Vona Gábort. Úgy ítéli meg, hogy szabályosan járt el a pártelnök, ráadásul egy olyan alapszabály szerint, amit annak idején a mostani alelnökök is megszavaztak. Hozzátette: "ha valóban a radikálisok kizárásáról szól a Jobbikon belüli balhé, akkor miért van még az elnökségben Volner János vagy Sneider Tamás?" Ráadásul Fülöp Erik is a radikális vonalat képviseli, az Origo pedig úgy tudja, hogy Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester is kiáll Vona mellett. Zagyva egy másik Facebook-bejegyzésében egyébként "alelnökjelölti felfordulásnak" nevezi a kialakult helyzetet.
Toroczkai már "erősen gondolkodik", pedig még nem is tagja a Jobbiknak
Hasonlóan vélekedett Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is, aki szintén a közösségi médián keresztül osztotta meg gondolatait. A szintén a nemzeti radikálisok táborát gyarapító településvezető kijelentette, "mindig a nemzeti oldal elleni legsúlyosabb bűnnek és árulásnak tartotta azt, ha valaki a sérelmei miatt az ellenséges médiához futott."
Korábban egyébként a túlságosan barátinak ugyancsak nem nevezhető Népszabadságnak nyilatkozva elismerte, hogy az utóbbi időben többen megkeresték azzal: induljon. Ő időt kért, egyelőre tájékozódik, ugyanakkor azt hangsúlyozta, "egyetért a néppártosodással". Indulása azért lenne meglepő, mert egyelőre nem tagja a Jobbiknak - jegyzi meg a Népszabadság, belső forrásaik szerint azonban mentesíthetik őt a várakozási idő alól.
Zoom
A nagyközség vezetője szerint szükség van a Jobbikon belüli változtatásra, hiszen a kezdeti növekedést követően 2010 óta "gyakorlatilag egy helyben toporog". Toroczkai László egyébként többször is megerősítette Vona Gábornak, hogy nem kíván a párt alelnöke lenni, ugyanakkor hozzátette: "nem fogom ölbe tett kézzel végignézni, hogy a húsz év alatt, vérrel, verítékkel nagyon sokunk által felépített valódi nemzeti oldal pártja tönkremenjen" – írja.
Barcsa Turner Gábor egyébként kedden azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy Toroczkai László "erősen gondolkodik, hogy elfogadja Vona Gábor ajánlatát".
Nem csak Novák, Vona is volt az ATV-ben
Novák Előd a jelek szerint magára vette a kritikát, a Facebookon ugyanis azt írta: "Nem szaladtam a sajtóhoz, sőt diszkréten kikerültem, amikor ülésünk után ügyünkben Vona Gábor nyilatkozott a tévéknek, és a későbbi tévészerepléseimről is megkérdeztem elnökünket, hogy szerinte vállaljam-e. Ha ellenezte volna, nem megyek be a tévékbe, ahogy soha nem tettem semmit tiltása ellenére. Így ezt a kritikát nem érzem korrektnek". Azt is megjegyezte: ő állt ki a nyilvánosság elé a legkésőbb, hogy - mint fogalmazott - "kettőt aludva rá", addig sokakat meghallgatva, a tagság többségének álláspontját tudja közölni.
Novák megismételte eddigi álláspontját, miszerint elfogadja, hogy lehetnek jobb jelöltek náluk, de ezt döntse el a kongresszus. Szerinte az a legitim elnökség, mely a teljes tagságot képviseli, egyben jelezte, nem kíván többet nyilatkozni az ügyben.
Az "ellenséges sajtónak" egyébként, mint a fentiekből kiderül, jóformán mindenki nyilatkozott, Novák és Vona ATV-s szereplése például az alábbi hivatkozásokon tekinthető meg.
Szávay visszatáncolt, a többiek kitartanak
Amint azt hírül adtuk, Szávay István tegnap bejelentette, hogy nem indul a Jobbik alelnökválasztásán. A képviselő azonban tovább dolgozik a párt nemzetpolitikai kabinetvezetőjeként, a Jobbik külhoni magyarokkal kapcsolatos politikájáért a jövőben is ő lesz felelős - közölte a párt sajtóosztálya. Szávay korábban azt nyilatkozta: "számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha össze fog jönni az alapszabályban meghatározott jelölés, és érezni fogom a tagság támogatását, akkor el fogok indulni".
Apáti István az elmúlt napokban nem nyilatkozott, így minden bizonnyal a legutóbbi, 21-i Facebook-bejegyzése tükrözi szándékait. Ebben egyebek mellett azt írta: "Valódi Nemzeti Konzultáció? Valódi tisztújítást! Valódi versenyt! Valódi választást!"
A jelenleg nem alelnök Hegedűs Lorántnénál is az indulást bejelentő bejegyzés a legfrissebb a témában:
Illetve egy bölcsesség, mely a mi összeállításunk végszava is egyben:
(Kuruc.info - ATV nyomán)