Politikai haszonszerzésből ragaszkodnak a kormánypártok a népszavazáshoz – ismerte el az igazságügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke. Rubovszky György bevallotta, hogy ha a Jobbik javaslatára módosítanák az alkotmányt, nem lenne szükség a referendumra. Az alaptörvény átírása nem kerülne egy fillérbe sem, a népszavazás költségei viszont milliárdosak.
A Jobbik az alaptörvényben mondaná ki, hogy a magyar parlament hozzájárulása nélkül az Európai Unió nem telepíthet Magyarországra "menekülteket". Az alkotmánymódosító javaslatot az ellenzéki párt április közepén nyújtotta be, de az Országgyűlés igazságügyi bizottsága azóta sem vette tárgysorozatba.
„Azért ne vegyük napirendre, mert ha elutasítom a tárgysorozatba vételt, nem lehet vitatkozni a plenárison, és inkább húzom el az időt, akár még házszabálysértés árán is” – mondta óvatlanul Rubovszky György fideszes képviselőtársának a bizottsági ülésteremben.
A bizottság kereszténydemokrata elnöke Fidesz–Jobbik-paktumra is célzott. A két párt úgy egyezhetett meg, hogy a fideszesek tárgysorozatba veszik a Jobbik alaptörvény-módosítását, cserébe a jobbikosok megszavazzák a kormánypártok alkotmánymódosítását a terrorveszélyhelyzetről.
„Tudom, hogy ez a feltétele a megszavazásnak. Hozzáteszem, hogy jó feltételt szabtak, mert ha beteszi az alkotmányba, akkor okafogyott a népszavazás. Akkor mi a francért szavazzuk meg a népszavazást?” – fogalmazott.
A jobbikos előterjesztést a kormánypártok végül lesöpörték az igazságügyi bizottság asztaláról. A kormány népszavazási kezdeményezése az uniós "menekült"kvóta elutasításáról viszont zöld utat kapott.
(Hír Tv nyomán)